Kinos Sõprus astuvad üles Ukraina elektroonilise ja eksperimentaalse muusika artistid

Kultuuritoimetus
Copy
Cucina Povera
Cucina Povera Foto: Arne Schramm

17. mail esinevad Ukraina festivali Construction külalisõhtul kinos Sõprus elektroonilise ja eksperimentaalse muusika artistid Morita Vargas ja Cucina Povera.

Venemaa agressiooni tõttu ka väljaspool Ukrainat väljundeid otsiva festivali sündmus saab teoks koostöös innovatiivse muusika toetusplatvormiga SHAPE+ ning kohalike festivalidega Mägede Hääl ja Saund.

Morita Vargas on helilooja, laulja ja eksperimentaalse muusika artist, kes on otsapidi seotud ka stseneograafia ja etenduskunstidega.

Digitaalsesse muusikasse pühenduna kasutab Morita Vargas palju elektroonilisi vahendeid, kuid tema muusikas kõlavad ka kalimba, flööt, suupill ning õrnad perkussiivsed instrumendid tamburiinist cajón'i ja chajchas'eni.

Tema loomingut võib kirjeldada kui fantaasiat muinasjutulistes vihmametsades kulgemisest, kuid kui püüda täpsemaks minna, siis ta hõigub oma emakeeles stiilide dream pop, futuristic folk ja ambient maaliliste pindade kohal.

Artistinime Cucina Povera taga tegutseb Karjala päritolu Maria Rossi. Kuigi ta elupaik ei ole enam aastaid üksnes Soome, võib tema loomingut seostada põhjanaabrite veidra ürgmetsa-elektroonika lainega.

Tolmustel ja rustikaalsetel ambient-sulinatel laulab Cucina Povera soome keeles ja tema rituaalsete manamistena mõjuvates lugudes kajab nii kiriku- kui koorimuusikat ning kordusele põhinevas lähenemises ühtlasi justkui midagi traditsioonilisele rahvamuusikale viitavat.

Cucina Povera kasutab oma loomingus sageli välilindistusi - näiteks on ta muusika tarvis salvestanud «intervjuusid» puudega, tarus askeldavate mesilastega ning kraanist tilkuvate veepiiskadega.

Tema muusikat on teiste hulgas välja andnud sellised otsivale ja katsetavale pühendunud täht-leibelid nagu Editions Mego ja Night School.

Construction on aastast 2014 Ukrainas Dnipros toimuv audiovisuaalse kunsti ja uue meedia festival. Pärast Venemaa sõjalist sissetungi Ukrainasse on festival otsinud toimumispaiku ka väljaspool kodumaad.

SHAPE+ on Euroopa platvorm, mis toetab innovatiivse muusika ja kunsti tegevust. SHAPE+ on suunatud artistide kontsertidel, residentuurides, seminaridel ja võrgustikuüritustel osalemise võimaldamiseks. Igal aastal valitakse avaliku konkursi ja kuraatorite hääletamise teel välja uued tõusvad artistid, kellele platvorm aasta jooksul tuge pakub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles