KULTUURIS KUUM Tartu ja Praha sürrealistid peavad dialoogi Eesti Rahva Muuseumis

Copy
Eesti Rahva Muuseumis avatud näituse «Sürrealism 100. Praha, Tartu ja teised lood…» üks Eesti osa kuraatoreid Joanna Hoffmann Kursi koolkonna tööde juures.
Eesti Rahva Muuseumis avatud näituse «Sürrealism 100. Praha, Tartu ja teised lood…» üks Eesti osa kuraatoreid Joanna Hoffmann Kursi koolkonna tööde juures. Foto: Margus Ansu

Kultuuripealinna Tartu kõige menukam näitus on praegu väljas Eesti Rahva Muuseumis, kus sada aastat pärast sürrealismi manifesti on vastakuti seatud Tartu ja Praha sürrealistid.

Kui Tšehhis elab ja õitseb sürrealism praegugi ning tšehhid on oma sürrealistide üle sama uhked kui meie oma laulupidude üle, siis Eestis leidub vaid kaks järjepidevat sürrealisti: Ülo Sooster ja Ilmar Malin. See-eest on sürrealismiga katsetanud palju eesti kunstnikke – jah, ka Wiiralt.

Näituse Eesti osa ühe kuraatori SA Tartu Kunstimuuseum juhatuse liikme Joanna Hoffmanni sõnul on tema sürrealistlikest töödest näitusel kõige erilisem 1920. aastate tušijoonistus «Taevaminek» Underi luulekogule «Rõõm ühest ilusast päevast».

Tagasi üles