Suri produtsent ja režissöör Roger Corman

Kultuuritoimetus
Copy
Innovaatilist ja kartmatut Roger Cormanit tunti B-filmide isana, kuid ta avas filmitööstuses ukse ka mitmetele režissööridele, kellest kujunesid Hollywoodi suurkujud. Martin Scorsese nende seas!
Innovaatilist ja kartmatut Roger Cormanit tunti B-filmide isana, kuid ta avas filmitööstuses ukse ka mitmetele režissööridele, kellest kujunesid Hollywoodi suurkujud. Martin Scorsese nende seas! Foto: Julien Reynaud/APS-Medias / ABACAPRESS.COM / Scanpix

9. mail suri 98-aastaselt teedrajav ja kartmatu Ameerika filmiprodutsent ning -režissöör Roger Corman. Produtsendina tootis Corman karjääri vältel sadu B-filme, mille seast mitmed on kujunenud hinnatud kultusfilmideks. Teisalt avas ta ukse filmitööstusesse sellistele suurkujudele nagu Martin Scorsese, Francis Ford Coppola ja Jack Nicholson. «Ulmefilmis peaks monstrum olema alati suurem kui naispeaosatäitja!» on Corman ühe oma motona öelnud.

Cormanile on suure tänu võlgu režissöörid nagu Francis Ford Coppola, Jonathan Demme, Martin Scorsese, James Cameron ja Peter Bogdanovich, sest 60ndatel ja 70ndatel tootis just Corman nende režissööride varased filmid. Corman näitas ikka ja jälle oma vilumust avastada talente, kellest hiljem said mitmekordsed Oscari võitjad.

Cormanit on soojade sõnadega meenutanud ka mullu Pimedate Ööde filmifestivali külastanud mõjukas produtsent Gale Anne Hurd («Terminaator»), kes on nimetanud Roger Cormanit oma esimeseks suureks eeskujuks filmitööstuses. «Roger Corman oli mu esimene ülemus, mu eluaegne mentor ja mu kangelane. Roger oli filmiajaloo üks olulisemaid visionääre. Olen tema kaotusest täiesti murtud ja saadan armastust ja kaastunnet Cormanite perele,» kirjutas Gale Anne Hurd sotsiaalmeedias.

50ndatel karjääri alustanud Roger Corman keskendus nii produtsendi kui lavastajana eeskätt žanrifilmidele, aga aitas Ameerikas levitada ka mitmete kõrgelt hinnatud Euroopa režissööride filme. 60ndatel lavastas ta mitu visuaalselt lummavat Edgar Allan Poe ekraniseeringut, nende seas «Punase Surma mask» Vincent Price'iga peaosas.

Produtsendina oli üheks tema esimeseks projektiks aga 1954. aasta autofilm «Kiired ja vihased», millele Corman kirjutas ka loo. Aastakümneid hiljem omandas stuudio Universal selle filmi pealkirja õigused ning pani 2001. aasta «Kiirete ja vihastega» aluse ühele Hollywoodi populaarseimale filmifrantsiisile. Samuti tootis ta 70ndatel jõhkra ulmemäruli «Surmaralli 2000», kus lõid kaasa Sylvester Stallone ja David Carradine. Sellest kultusfilmist valmis 2008. aastal ka uusversioon.

Innovaatilise ja tööka Roger Cormani karjäär kestis tervelt 70 aastat. Corman suri Santa Monicas Californias. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles