INTERVJUU Sandra Jõgeva sai uut filmi tehes teada saladusi, mis tuleb tal hauda kaasa viia

Janar Ala
, toimetaja
Copy
S nagu seitse. Seitse aastat tööd sai linale: Sandra Jõgeva peaaegu et labürindis Kumu ees, kus esilinastub täna ka tema uus dokk «Kunst ja külm sõda».
S nagu seitse. Seitse aastat tööd sai linale: Sandra Jõgeva peaaegu et labürindis Kumu ees, kus esilinastub täna ka tema uus dokk «Kunst ja külm sõda». Foto: Eero Vabamägi

Sandra Jõgeva on saanud valmis kauaoodatud dokumentaalfilmi «Kunst ja külm sõda», mis räägib Nõukogude mitteametliku kunsti ja lääne suhtlusest. Tegi ta seda seitse aastat.

Film on põnev. Selles luusivad ringi nii spioonid kui kunstikaupmehed. Ja muidugi kunstnikud. Võib-olla omamoodi paarik Kiur Aarma ja Jaak Kilmi «Diskole ja tuumasõjale».

Filmi valmimine venis, kuna maailm jõudis vahepeal lootusetult palju muutuda. See ei saanud jääda tegemisele mõju avaldamata, sest kuna Venemaaga suhted lakkasid, osutus võimatuks sealseid arhiive kasutada. Nii Covid kui sõda jätsid jälje. Intervjuusid jäi tegemata.

Samuti jõudis enamik filmis intervjueeritavatest tegemise jooksul ära surra: Sandra Jõgeva isa Villu Jõgeva, Mare Vint, Jüri Arrak, Leonhard Lapin. Kuna Tõnis Vint oli haige, siis teda ei saadudki intervjueerida.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles