INTERVJUU See mees seisis supermodellide Cindy Crawfordi, Linda Evangelista jt sünni juures

Copy
Niimoodi algasid 90ndad: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington ja Cindy Crawford 1989. aastal New Yorgis. Peter Lindberghi 1990. aasta Briti Vogue’i jaanuarinumbrile tehtud foto, mis pani alguse supermodellide fenomenile.
Niimoodi algasid 90ndad: Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington ja Cindy Crawford 1989. aastal New Yorgis. Peter Lindberghi 1990. aasta Briti Vogue’i jaanuarinumbrile tehtud foto, mis pani alguse supermodellide fenomenile. Foto: Peter Lindbergh Foundation

Mõned fotograafid on olulisemad kui teised. Peter Lindbergh kuulub nende olulisemate hulka. Fotografiskas saab veel natuke aega vaadata tema näitust «Olemise kergus».

Tema ja tema silm, kaamera ja näpuliigutus olid ka sellise silmapaistva 90ndate fenomeni nagu supermodell sünni juures. Cindy Crawford, Linda Evangelista, Naomi Campbell, Tatjana Patitz jt astusid pildile ja enamgi veel.

Lindbergh oli noorena kõvasti mõjutatud legendaarsest kontseptualistist Joseph Kosuthist. Kontseptualistide maailm oli legendaarselt kasin. Mustvalget armastas oma fototöös ka Lindbergh, kuid kas ka kasinust? Mõneti küll. Lindbergh oli pärit Ruhrimaa tööstusmaastikult, see ei jätnud tema töödes mõju avaldamata. Ruhri blues, aeg-ajalt Vahemere äärde põikav, öelgem siis tema fotode kohta ka nii.

Filmid olid tema jaoks olulised ja ikka see Euroopa arthouse. Tegi ise ka paar filmi. Näiteks kasvõi tantsija Pina Bauschist, kellest tegi hiljem filmi ka Wim Wenders, suur fotohuviline temagi.

Vestlesime Lindberghist, tema tähendusest ja fotograafiast üldisemalt fotograaf Krõõt Tarkmeelega, kes peab Lindberghi enda jaoks tähtsaks ja kes näitusel ka tuuri tegi.

Tagasi üles