Tundmatu helilooja lööb Spotifyd tema enda relvaga

Copy
Sel ajal, kui Spotify tegevjuht Daniel Ek kõneleb, nokitseb keegi kuskil pseudonüümi all lugu teha, et saaks selle Spotifysse paisata.
Sel ajal, kui Spotify tegevjuht Daniel Ek kõneleb, nokitseb keegi kuskil pseudonüümi all lugu teha, et saaks selle Spotifysse paisata. Foto: Shannon Stapleton/reuters Dmitri Kotjuh

Voogedastusplatvormile Spotify heidetakse ikka ette, et selle ärimudel töötab suurte staaride ning nende plaadifirmade heaks. Pea tundmatu Rootsi helilooja aga on leidnud augu, mille kaudu Spotify esitlusloenditesse oma loomingut pumbata ja arvestatavat tulu teenida.

Kui oled Spotifys mõni Taylor Swift või The Weeknd, siis muidugi, rootslaste endi ehk ABBA sõnu kasutades: võitja võtab kõik. Vähemad vennad peavad leppima sentide, õigemini sendikümnendikega, mis teoreetiliselt nende kontole võiks laekuda.

Siiski on inimesi, kes on Spotify segases tasustamissüsteemis leidnud endale võimaluse raha teha. Kõige põhjalikumalt on sellega tegelenud Rootsi väljaanne Dagens Nyheter (DN), kus juba üle-eelmisel aastal ilmus artikkel võltsartistidest.

Võltsartistide olemasolu platvormil on tegelikult juba 2016. aastast üldtuntud fakt. Muusikud annavad pseudonüümide all välja muusikat, mida ei leia kuskilt mujalt kui Spotifyst. Enamasti teeb niisugune muusika endale pesa Spotify peamistes «meeleolumuusikale» pühendatud esitusloendites, aga ka klaveripalade või lastemuusika hulgas.

Tagasi üles