Vuntsid, mida ei unusta: suri üks armastatumaid karakternäitlejaid

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
92-aastaselt surnud näitleja Dabney Coleman osales paljudes kuulsates filmides, nende seas «You've Got Mail», «Tootsie» ja «On Golden Pond».
92-aastaselt surnud näitleja Dabney Coleman osales paljudes kuulsates filmides, nende seas «You've Got Mail», «Tootsie» ja «On Golden Pond». Foto: Barry Talesnick/Globe Photos via ZUMA Wire/Scanpix

16. mail suri 92-aastaselt Ameerika näitleja Dabney Coleman, kes tihti kehastas pahura ja inetu iseloomuga kurjameid. Vuntsidega karakternäitleja astus üles paljudes kuulsates filmides, nende seas «You've Got Mail», «Tootsie» ja «WarGames».

Coleman suri neljapäeval oma Santa Monicas Californias asuvas kodus. Menuka näitleja surmast andis teada tema tütar Quincy Coleman pressiteate kaudu. Tütar märkis, et Dabney Colemani viimane hingetõmme oli rahulik ja peen.

«Suurepärane Dabney Coleman lõi - või ütleme, defineeris - unikaalsel ja isikupärasel moel karakternäitleja arhetüübi. Ta oli oma töös nii hea, et raske oleks hakata ette kujutama viimase 40 aasta filme või telesarju, kui teda poleks olnud,» kirjutas koomik Ben Stiller sotsiaalmeediaplatvormil X.

Dabney Coleman 2016. aastal.
Dabney Coleman 2016. aastal. Foto: REUTERS/Kevork Djansezian/Scanpix

Oma näitlejakarjääri esimese kahekümne aasta jooksul osales Coleman telesarjades ja filmides, ilma et teda oleks laiemalt tähele pandud. Tema jaoks muutus kõik aga 1976. aastal, kui talle anti korrumpeerunud linnapea roll seebiooperis «Mary Hartman, Mary Hartman». Coleman lõi kaasa tervelt 148 jaos ning Colemani üle vindi keeratud roll jäi kõigile erksalt meelde.

80ndate telesari «The Slap Maxwell Story» tõi Colemanile Kuldgloobuse ning Peter Levini 1987. aasta telefilmi «Sworn to Silence» eest pälvis näitleja Emmy auhinna. Coleman on kaasa löönud ka viimaste aastate telesarjades, nende seas «Ray Donovan», «Yellowstone» ja «Boardwalk Empire».

Tagasi üles