Ühiskond üritab vaikima sundida hullumajja pistetud kurikuulsat kirjameest

Copy
Markii de Sade
Markii de Sade Foto: Copyright (c) Mary Evans Picture Library 2013 / Scanpix

HÕFFi filmiklubi hooaja lõpetab film markii de Sade'st, mis linastub neljapäeval, 30. mail kell 18 Haapsalu kultuurikeskuses. Ekraanile jõudvat filmi esitleb «Elu ja armastuse» režissöör Helen Takkin.

Ühiskond üritab vaikima sundida hullumajja pistetud kurikuulsat kirjameest ning selleks saadetakse Charentoni vaimuhaiglasse, kus markii de Sade kinni istub, karmikäeline psühhiaater. Puhkeb lahing õiguse eest vabalt kirjasõna levitada.

Aasta 1814. Olles Charentoni vaimuhaiglas maailmast eraldatud, kirjutab markii de Sade (Geoffrey Rush) oma perversseid lugusid. Tal on abiks kaunis ja süütu toatüdruk Madeleine (Kate Winslet), kes riivatuid käsikirju kirjastajatele toimetab. Kui nende tegevus avalikuks tuleb, järgneb sellele terav konflikt inimese sõnavabaduse ja riigi kontrollifunktsiooni vahel.

Film kandideeris kolmele Oscarile.

USA režissöör Philip Kaufman segab oma 2000. aastal valminud filmis «Markii de Sade'i mängud» tegelikkust väljamõeldisega ja tulemuseks on šokeeriv draama ajaloo ühest kõige vastuolulisemast kirjanikust, keda kehastab oma rolli eest ka Oscarile esitatud Geoffrey Rush.

«See film paelub mind väga, sest tegeleb moraaliküsimuste uurimisega läbi tsensuuri prisma: mis on ühiskondlikult aktsepteeritud ja mis mitte ning kellel on õigus selle üle otsustada,» kirjutab Helen Takkin teosele saateks.

Režissöör lisab: «Filmi peategelane Marquis de Sade on suletud hullumajja ja tema haiguseks on vajadus kirjutada lihahimuraid lugusid. See teema on sügavalt mõjutanud minu enda elu ja loomingut, rõhutades, kuidas ühiskond tihti kirglikke püüdlusi ekslikult hullumeelsusena näeb.»

«See žanrite segu ja temaatiline julgus teevad filmist olulise mõjutaja kunstilise väljenduse mõistmisel – sõnal on jõud inimest nii korrumpeerida kui vabastada. Lisaks sellele astuvad ekraanil üles ikoonilised näitlejad, kes kehastavad filmi ekstsentrilisi tegelasi lummavalt. Philip Kaufman on lavastanud selle väga kaasahaaravalt, meisterlikult ja märkamatult balansseerides filmi vahelduvat tooni,» lõpetab Takkin oma saatesõna.

Kord kuus Haapsalus koos käiva HÕFFi filmiklubi eesmärk on žanrifilmi kui kunsti populariseerimine. Ekraanile jõuavad linateosed, mille on välja valinud Eesti filmitegijad.

Klubiga ühinemine on tasuta – selleks on vaja täita ankeet, mille leiab ürituselt või Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali koduleheküljelt.

HÕFFi filmiklubi korraldavad MTÜ HÕFF ja MTÜ PÖFF, kaaskorraldaja on Haapsalu kultuurikeskus. Filmiklubi tegevust toetavad Läänemaa kohaliku omaalgatuse programm ja Haapsalu linn.

Tagasi üles