ERRi uus maja Kirjanik Jürgen Rooste: mida vähem läheb raha betooni, seda parem

Kultuuritoimetus
Uuendatud 24. mai 2024, 13:35
Copy
Jürgen Rooste
Jürgen Rooste Foto: Eero Vabamägi

Kultuurkapitali nõukogu andis ülemöödunud kolmapäeval heakskiidu Eesti Rahvusringhäälingu uue telekompleksi ehitamiseks kultuurkapitali vahenditest, milleks eraldatakse 62 miljonit eurot, millele riik omalt poolt veel juurde paneb. See uudis tuli ajal, kui Kultuurkapitali vahenditest toetatakse juba viie hoone ehitust. Kirjanik Jürgen Rooste leiab, et selles olukorras tuleks mõelda, kas betoon on kõige parem koht, kuhu Kultuurkapitali raha panna. 

Rooste sõnul on ERR muidugi vajalik organisatsioon, aga Kultuurkapitalil on siiski oma spetsiifika, mida hetkel ei ole täidetud. «Ma arvan, et mida vähem läheb Kultuurkapitali rahast betooni, seda parem. Betooni peale peab ka raha muidugi kulutama ning majanduskriisis on hea, kui ehitussektorit toetatakse – peaasi, et see raha jõuab inimesteni, mitte peamiselt ettevõtjate-suurarendajate taskusse. Aga ma ei tea, kas see betooni valatav raha peab tulema Kultuurkapitalist, mis on eesti kultuuri loojate põhiline toetuspunkt,» mõtiskleb Rooste. 

Kirjanik lisab: «Meie kultuuriturg on teadagi miniatuurne ning kui me oleme uhked oma iseolemise üle – ja me ju oleme! – siis see Kulka raha peaks minema ikka tolle vaimse, mitte sedavõrd füüsilise ruumi loomiseks.»

Märksõnad

Tagasi üles