60 AASTAT PÄRDIKUID Ahv üksi nõrk... Ahvid koos tugevad!

Copy
Uues «Ahvide planeedi» seerias kehastab Caesarit näitleja Andy Serkis, kellele on ahvikarv digitaalselt peale maalitud.
Uues «Ahvide planeedi» seerias kehastab Caesarit näitleja Andy Serkis, kellele on ahvikarv digitaalselt peale maalitud. Foto: Filmikaader

Seoses uue «Ahvide planeedi» filmi saabumisega tasub tagasi vaadata 1968. aastal käima läinud filmifrantsiisile, millele on andnud jõu parimad efektimeistrid ning poliitiline alltekst.

Charlton Hestoni mängitud astronaut sooritab 1968. aastal kosmoses ajahüppe ning avastab end võõralt planeedilt, mida tema jahmatuseks valitsevad intelligentsed kõneoskusega ahvid. Ühes ulmefilmiajaloo meeldejäävaimas lõpustseenis satub Taylor rannale ning leiab eest sümboolselt Vabadussamba riismed. Mõistes, et ta ei ole terve aja olnud mitte teisel planeedil, vaid tuumasõjajärgsel hävinud tuleviku-Maal, langeb ta põlvili ja neab inimkonda planeeti tabanud katastroofi pärast.

Võiks arvata, et sedavõrd lohutu lõpplahendus, mis kujutab inimkonna ümberpööramatut hävingut, ei anna tugevat vundamenti pikale filmiseeriale. Ometi on «Ahvide planeedist» kujunenud üks kauem kestvaid ulmefilmisarju, mis algas juba kümme aastat enne «Tähesõdu». Ja värskelt kinodesse jõudnud «Ahvide planeedi kuningriik» näitab, et eriefektide vallas on filmitööstus sooritanud sama hämmastava ajahüppe, nagu tegi saatuslikult läbi Charlton Heston.

Tagasi üles