Urmo Rausi maalinäitus «Itaalia maastikud» avatakse Allee galeriis

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Vaade Urmo Rausi maalinäitusele «Itaalia maastikud»
Vaade Urmo Rausi maalinäitusele «Itaalia maastikud» Foto: Pressifoto

22. mail kell 17.00 avatakse Tallinna Allee galeriis (Vana-Viru 11a) Urmo Rausi maalinäitus «Itaalia maastikud» (kuraator Harry Liivrand). Haagis elav ja töötav maalikunstnik, Pariisis erialase hariduse omandanud Urmo Raus kuulub väljapaistvamate eesti kunstnike hulka, kes on tegelenud ka graafika, vitraažikunsti (pälvis selle eest Kristjan Raua preemia) ning kujundustöödega.

Esimest korda Allees esinedes tähistab Raus ühtlasi oma 55. sünnipäeva, eksponeerides läbilõiget Itaalia-teemalistest maalidest aastaist 2021-2024, kujutades Caprit, Vesuuvi, Veneetsiat, Roomat, Umbria maastikku ja muid Itaalia paiku. Näitus kestab 15. juunini.

Rausi poolabstraktne maalilooming tõukub konkreetsest poeetilisest motiivist, mida ta käsitleb kui unenäomaastikku. Reaalsuse äratuntav fragment - mingi ehitus, hoone osa, maastik jne - kujuneb Rausi kompositsiooni keskseks jutustavaks elemendiks, asetatuna abstraktsesse ja koloriidi dekoratiivsetele väärtustele rõhuvasse konteksti. Raus käsitleb kujutatavat abstraktsionistina, kes samal ajal on huvitatud kontseptuaalsest lahendusest.

Elimineerides maaliruumist kõik üleliigse, rõhutab Raus oma loomingu ranget plaanipärasust kui iseloomulikku läbivat joont. Ümbritseva tegelikkuse jäljenduse asemel näeme me seetõttu viiteid ja vihjeid, peent esteetilist üldistust etteantud teemal. Rausi lõuendeid kattev õrn värvitoon jätab mõnikord isegi lõuendi puhta krobelise pinna välja paistma, süvendades illusiooni kaunist õhulisest, pastelsest maalitekstuurist, sumedast suvesoojusest, palavusest värelevast õhust. Maalil aimatavad voolavad loodusvormid toovad aga vaataja tagasi kunstnikule olulise inspiratsiooniallika juurde – Itaalia maastike manu.

Tagasi üles