JUBA TÄNA Tartus etendub aasta provokatiivseim tantsulavastus

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Harald Beharie provokatiivne tantsulavastus «Batty Bwoy».
Harald Beharie provokatiivne tantsulavastus «Batty Bwoy». Foto: Tale Hendnes

Etenduskunstide festival Ümberlülitus toimub sel aastal 21. kuni 25. maini ning programmis osalevad taaskord nii Eesti kui ka välismaa kunstnikud. Täna Tartus algav festival toimub kolmandat korda.

«Kavas on väga palju erinevaid töid,« kommenteerib festivali peakorraldaja Maarja Kalmre. «On multidistsiplinaarseid lavastusi, on töid, mis on veidi klassikalisemad, kui ka lavastusi, mis on inspireeritud just visuaalkunstist või performance'ist.»

Festivali avapäeval etendub Urmas Lüüsi kodust groteski pakkuv «Tädi Õie 65. sünnipäev» ja Harald Beharie provokatiivne tantsulavastus «Batty Bwoy», mida on viimase paari aasta jooksul nähtud pea igal Euroopa suuremal etenduskunstide festivalil.

Kolmapäeval etendub Kertu Moppeli, Arthur Arula, Lauri Kaldoja, Maria Lee Liivaku, Elina Reinoldi ja Markus Truubi «Mure staatuse pärast», mis võtab vaatluse alla sotsiaalsed dünaamikad.

Kui aasta eest tõmbas Stina Fors publiku käima oma punkbändi lavastusega, siis sel aastal näitab ta oma vokaalseid võimeid soolotööga «A Mouthful of Tongues», mis etendub kolmapäeval ja laupäeval.

Neljapäeval jõuab Anita Kremmi õrn, toores ja kohati julm «Mina/Tema» pärast SAAL3 formaadi raames esietendumist Tartusse. Reedel ja laupäeval etenduv Maria Metsalu «Kultuur» laseb publikul seista nii vaatemängu keskel, ees kui ka taga, nii linnaruumis kui ka teatrisaalis.

Festivali viimasel päeval toimub ka Heneliis Nottoni töötuba «Ühiselt üksinda», mis seab küsimuse alla, kas kirjutades peab olema üksik, lähenedes küsimusele läbi mänguliste harjutuste.

Lisaks kuuluvad festivali programmi kunstnikuvestlused, mida viivad läbi Tartu Ülikooli teatriteaduse üliõpilased.

Festivali eelviimasel päeval toimub ka vestlusring «Kuidas viib kväär kunsti edasi?», kus erinevate kunstivaldkondade esindajad võtavad vaatluse alla, milliseid tegevusi, olekuid ja mõtteviise hõlmab sõna «kväär», mida kunstist rääkimise kontekstis üha enam kasutatakse.

Tagasi üles