Kas hittsingel tõesti varastati? Superstaar Beyoncé kaevati kohtusse (1)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 23. mai 2024, 13:58
Copy
Plagiaadisüüdistus puudutab Beyoncé 2022. aasta laulu «Break My Soul».
Plagiaadisüüdistus puudutab Beyoncé 2022. aasta laulu «Break My Soul». Foto: EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Superstaar Beyoncéle on langenud kahtlusevari, sest lauljat süüdistatakse plagiaadis. Konkreetsemalt puudutab hagi tema hittsinglit «Break My Soul», mis kasutab lõike New Orleansi räppari Big Freedia laulust «Explode». Süüst pole väidetavalt puhas ka Big Freedia, vahendab The Guardian.

Plagiaadisüüdistus ulatub sellest kaugemalegi. Nimelt väidab bounce-muusika ansambel Da Showstoppaz, et Big Freedia laul «Explode» jäljendab ilma loata omakorda nende 2002. aasta laulu «Release a Wiggle», sest «Explode'i» refräänis kõlavad veidi muudetud sõnad «release your wiggle». See fraas kõlab ka Beyoncé laulus, mistõttu on hagis kostjatena välja toodud Beyoncé, Big Freedia, Jay-Z ning Sony Music.

Hagi järgi kasutab «Explode» unikaalseid ja meeldejäävaid laulusõnu ning muusikalist kompositsiooni, mille esialgne autor on hoopiski Da Showstoppaz. Hagis on välja toodud, et kostjad kasutasid sõnu, meloodiat ning arranžeeringut, mis kuuluvad autoriõigustega kaitstud laulule. «Iga inimene, kes kuulab kõrvuti «Release a Wiggle'it» ja «Explode'i», saab aru, et need kaks laulu on märkimisväärselt sarnased.»

Da Showstoppazi liikmed Tessa Avie, Keva Bourgeois, Henri Braggs ja Brian Clark nõuavad, et Da Showstoppaz oleks ära toodud nii «Explode'i» kui Beyoncé «Break My Souli» kaasautorina. Samuti loodavad nad saada mõlema laulu eest autoritasusid ning kahjutasu. Beyoncé ega Big Freedia pole kolmapäeval esitatud hagi kommenteerinud.

Tagasi üles