PUHAS NOSTALGIA Kuidas mäletavad eestlased seebiseriaali «Metsik roos»?

Kultuuritoimetus
Uuendatud 23. mai 2024, 16:46
Copy
Rosa romantilisi seiklusi «Metsikus roosis» jälgis tipphetkel 600 000 Eesti inimest.
Rosa romantilisi seiklusi «Metsikus roosis» jälgis tipphetkel 600 000 Eesti inimest. Foto: Pressifoto

Töösse on läinud omapärase ideega dokumentaalfilm, millesse on kogutud inimeste mälestused 1993. aastal ETV eetrisse jõudnud seebiseriaalist «Metsik roos». Filmi produtsent on Liis Nimik, lavastajad Kristen Aigro ja Miguel Llanso ning tootjafirma Klara Films. Filmi arendust toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvusringhääling.

1993. aastal jõudis ETV eetrisse Mehhiko seebiseriaal «Metsik roos», mis hoiab tänase päevani Eesti teleajaloo vaatajarekordit - tipphetkel elas Rosa seiklustele kaasa pea 600 000 inimest. «Metsik roos» jutustab loo Rosast, kes hoolimata oma vaesest päritolust abiellub jõuka kõrgklassi noormehe, Ricardoga. Sädelevad kleidid ja uhked õhtusöögid tunduvad alguses kui unistuste täitumine. Üsna kiiresti selgub aga Ricardo ja tema perekonna inetu pool ning õnneliku lõpuni viib pikk ja käänuline teekond.

Seriaali peaosas astus üles armastatud näitlejanna Veronica Castro ning eesti keeles vahendas seda lugu telelegend Toomas Lasmanni hääl. Metsiku roosi erakordsest fenomenist Eestis on valmimas täispikk dokumentaalfilm, mis vaatab tagasi seriaali meeletule populaarsusele 90ndate aastate üleminekuperioodil, mõtestades selle tagamaid ja mõjusid noorele riigile ning ühiskonnale. Arvestades seriaali rekordilist vaatajaskonda, peitub oluline osa sellest loost just rahva mälestustes, mida hakatakse nüüd filmi tarvis koguma.

Tegijad kutsuvad inimesi jagama huvitavaid seiku «Metsiku roosi» vaatamisest koos pere, sõprade või töökaaslastega. Ehk mängisite Rosa stseene koos sõpradega lasteaias ja vanemad võtsid selle lindile? Kas meenub, kuidas kogu töökollektiiv otsustas korraga minna eriti pikale kohvipausile, et teleka ümber ühiselt seebikat vaadata? Võib-olla inspireerisid Ricardo emotsionaalsed tundeavaldused ka oma mehelt ilusaid sõnu ja romantikat nõudma? Või sai sinu laps seriaali tegelase järgi oma nime?

Dokfilmi autoreid huvitavad kõik seriaaliga seonduvad mälestused ja lood, foto- ning videomaterjal. Täiendavalt otsitakse ka isiklikest kogudest salvestusi seriaalist eestikeelse dublaažiga (näiteks VHS kassetile), sest ERR arhiivides ei ole see säilinud. Juhend lugude jagamiseks on kättesaadav veebilehel www.metsikroos.ee ja sotsiaalmeedias (@metsikuroosilugu).

Tagasi üles