Nagu «Rehepapi» järg: raamat Liivimaa talurahva seksuaalkäitumisest rabati lettidelt (1)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Uuendatud 25. mai 2024, 14:05
Copy
Tartu Ülikooli uusaja professori Mati Lauri uurimisvaldkondade seas on talurahva emantsipatsioon ning abielu ja seksuaalsus modernismieelsetes Baltimaades. Ta on kirjutanud kümmekond raamatut.
Tartu Ülikooli uusaja professori Mati Lauri uurimisvaldkondade seas on talurahva emantsipatsioon ning abielu ja seksuaalsus modernismieelsetes Baltimaades. Ta on kirjutanud kümmekond raamatut. Foto: Sille Annuk

Niipalju kui olen lugenud kriitikat professor Mati Lauri raamatu «Talurahva seksuaalkäitumine 18. sajandi Liivimaal» pihta, tundub, et kriitikud norivad pisiasjade kallal ega näe suuremat pilti.

Nii näiteks tegelevad Mark Gortfelder ja Kersti Lust professor Lauri raamatust kirjutades demograafiliste nüanssidega, tuues välja raamatus esinevaid eksimusi (Sirp, 10.05). Mul pole põhjust kahelda Gortfelderi ja Lusti pädevuses ja sellest küljest tundub kriitika olevat õigustatud. Kuid need autorid – ja mitte ainult nemad – lasevad märgist mööda.

Lauri teene seisneb selles, et ta annab seni paljuski anonüümseks jäänud eesti talurahvale näo. Kohtulugude taga on reaalsed inimesed oma ihade, murede ja rõõmudega.

Tagasi üles