Suur päev Eesti eksperimentaalmuusika maastikul: Kiwanoid avaldas oma teise täispika albumi

Kultuuritoimetus
Copy
KIWA
KIWA Foto: Erica Synths

Multikunstnik Kiwanoid avaldas leibelite Mille Plateaux ja Glitch Please koostöös uue albumi «Vanatühi», millest saab kohe Eesti esimene glitchmuusikaga vinüül. Album on saadaval nii digitaalselt kui ka kassetil, vinüül järgneb juulis.

««Vanatühi» on väga sci-fi – justkui mingid pisikesed masinad lammutaksid suuremaid masinad. Nagu kari robotprussakaid einestaks digiprügi hunnikus,» kirjeldab albumit kassetiversiooni väljaandja Trash Can Dance’i juhtfiguur Gert Moser.

Kiwanoidi «Vanatühi» on tehnopaganistlik kontseptalbum. Kõik lood on pealkirjastatud sõnaga «eimiski» erinevates keeltes. Kõlapilt on saavutatud unustusse vajunud vahenditega – esimese põlvkonna 4-bitine sülearvuti, DOS operatsioonisüsteem ja tracker-programm. Veaesteetikast inspireeritud helipaletti kuuluvad klikid, tõrkehelid ja vaeg-bitrate'iga tehnitsistlikud helid.

«Nii lugude struktuurid kui saundid tulevad tühjusest – kumbagi ei ole tegelikult materiaalses reaalsuses olemas. Selle tegemine on kunst ülimas (aga mitte ülevas) mõttes. Helisid kokku pannes ma ületan ruumilise mõtlemise, loon võimatu ruumi, antiruumi, mida mujal ei eksisteeri. Ma ei sämpli glitch-helisid, vaid komponeerin neid ise kordusprintsiibil,» kommenteerib Kiwanoid albumit ise.

Albumi esitluskontserdid toimuvad 24. mail Tartu Kunstimajas ning 9. juunil Tallinnas kontserdipaigas Cabaret Voltá.

Tagasi üles