Suri ühe kaasaja skandaalseima dokumentaalfilmi režissöör

Copy
Režissöör Morgan Spurlock 2013. aastal.
Režissöör Morgan Spurlock 2013. aastal. Foto: REUTERS / Neil Hall / Scanpix

Suri skandaalse dokumentaalfilmi «Super Size Me» režissöör Morgan Spurlock, vahendab Guardian. Spurlock oli 53-aastane ning surma põhjusena on välja toodud vähiravist tingitud komplikatsioonid.

Spurlock pälvis tunnustuse mitmete dokumentaalfilmide ja telesaadete eest. Ühtlasi teatakse teda kui poistebändist One Direction valminud 3D-filmi autorit. 

Spurlocki vend Craig sõnas avalduses, et see oli nende kõigi jaoks kurb päev. «Me jätsime mu venna Morganiga hüvasti. Morgan oli inimene, kes andis oma kunsti, ideede ja suuremeelsuse kaudu maailmale nii palju. Maailm on kaotanud tõelise loomingulise geeniuse ja erilise mehe.»

Morgan Spurlocki tuntuimaks filmiks oli skandaalne dokumentaalfilm «Super Size Me», mis kandideeris 2004. aastal ka Oscarile. Filmis jäädvustas Spurlock iseennast, kui sõi 30 päeva ainult McDonaldsis, tellis ainult nn supersuuruses menüüst ning treenis vähem, et elada tõelist keskmise ameeriklase elustiili. Eksperimendi lõpuks väitis Spurlock, et võttis 25 naela juurde ning kannatas maksahäirete all, lisaks langes ta eksperimendi käigus sügavasse depressiooni. 

Film teenis üle maailma 22 miljonit dollarit ning algatas Ameerika Ühendriikides diskussiooni rasvumise ja kesiste toitumisharjumuste kohta. Lisaks lõpetas McDonalds pärast filmi ilmumist supersuuruses menüüvalikute müümise.

Film on hiljem tekitanud omajagu poleemikat, sest Spurlock on keeldunud oma toidupäeviku jagamisest. Ka on filmis tehtud katset hiljem korratud, ent hoopis teistsuguste tulemustega, mis on filmi tõsiseltvõetavuse aja jooksul kahtluse alla seadnud. 

Sellegipoolest on filmi alates ilmumisest kasutatud õppematerjalina nii Ameerika kui ka Euroopa, sealhulgas Eesti koolides.

2017. aastal paljastas Spurlock, et on üks põhjuseid, miks #MeToo liikumine vajalik on. Nimelt tunnistas Spurlock, et on olnud korduvalt truudusetu, aga ühtlasi on teda endine assistent süüdistanud seksuaalses ahistamises, mis lahendati väljaspool kohtut. Lisaks andis Spurlock teada, et teda süüdistati ülikooliõpingute ajal vägistamises.

Need ülestunnistused lõpetasid ka Spurlocki karjääri dokumentaalrežissöörina. 

Tagasi üles