Cannes'is võidutsesid Vene oligarhi poeg ja lustakas lõbutüdruk

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Sean Bakeri lennukast filmist «Anora», mis võitis Cannes'i filmifestivalil Kuldse Palmioksa. Režissöör pühendas auhinna kõigile kunagistele, praegustele ja edaspidistele seksitöötajatele.
Kaader Sean Bakeri lennukast filmist «Anora», mis võitis Cannes'i filmifestivalil Kuldse Palmioksa. Režissöör pühendas auhinna kõigile kunagistele, praegustele ja edaspidistele seksitöötajatele. Foto: Filmikaader

Eile, 25. mail lõppes tänavune Cannes'i filmifestival. Festivali peaauhinna, Kuldse Palmioksa pälvis Ameerika režissööri Sean Bakeri film «Anora», mis räägib eksootilise tantsija ning Vene oligarhi poja lennukast romantilisest suhtest, vahendab Variety.

«Anora» on järjekorras kolmas Sean Bakeri film, mis Cannes'is esilinastunud. 53-aastase Bakeri eelmised filmid olid palju tunnustust pälvinud «Punane rakett» ja «Florida projekt». 

Baker pühendas auhinna kõigile praegustele, kunagistele ja edaspidistele seksitöötajatele ning rõhutas, kui tähtis on teha filme, mis on mõeldud kinos näitamiseks.

Palju õnne, Sean Baker! 53-aastane USA režissöör Sean Baker võitis filmiga «Anora» Cannes'i filmifestivali peaauhinna Kuldne Palmioks. Viimati võitis ameeriklane selle auhinna 2011. aastal.
Palju õnne, Sean Baker! 53-aastane USA režissöör Sean Baker võitis filmiga «Anora» Cannes'i filmifestivali peaauhinna Kuldne Palmioks. Viimati võitis ameeriklane selle auhinna 2011. aastal. Foto: David NIVIERE / ABACAPRESS.COM / Scanpix

«Maailm vajab meeldetuletust, et filmi kodus vaatamine ning samal ajal telefonis kerimine, e-kirjade kontrollimine ning filmile ainult poole oma tähelepanust andmine ei ole õige. Mõned tehnoloogiafirmad tahavad vastupidist väita,» rõhutas Baker.

Bakeri sõnul on teistega koos kinos filmi vaadata üks toredamaid ühiseid tegevusi. «Me jagame naeru, kurbust, viha, hirmu ja loodetavasti kogeme koos sõprade ja võõrastega katarsist. Seega julgen öelda, et filmi tulevik on sealsamas, kus see algas: kinos,» rääkis filmitegija kõnes.

Sean Bakerile andis Kuldse Palmioksa üle tipplavastaja Francis Ford Coppola, kelle enda ambitsioonikas film «Megalopolis» samuti Cannes'is esilinastus, kuid ühtegi võitu ei korjanud. Viimati anti Kuldne Palmioks Ameerika režissöörile 2011. aastal, kui auhinna pälvis Terrence Malick draama «Elupuu» eest.

Festivali teine tähtsaim auhind, grand prix, läks Payal Kapadia filmile «All We Imagine as Light», mis on ühtlasi esimene India film üle 30 aasta, mis on jõudnud Cannes'i põhivõistlusprogrammi. Parima stsenaariumi preemiaga tunnustati Prantsuse lavastaja Coralie Fargeat' kirjutatud ja lavastatud filmi «The Substance».

Parima naisnäitleja preemia sai Zoe Saldaña, kes astub üles Jacques Audiard'i filmis «Emilia Pérez». Audiard'i filmi tunnustati ka žürii eripreemiaga. Parimaks meesnäitlejaks valiti Jesse Plemons, keda näeb Yorgos Lanthimose uusimas filmis «Kinds of Kindness».

Parima lavastajapreemia võitis Miguel Gomes filmiga «Grand Tour», operaatoriauhind ulatati Halfdan Ullman Tondeli filmile «Armand».

Tagasi üles