PAHANDUS NETISÕIMUST Kaks internetis õelutsenud muusikut heideti orkestrist välja

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Calgary filharmooniaorkester oli sunnitud kaks pillimeest välja heitma, sest nad tegid netis sobimatuid kommentaare.
Calgary filharmooniaorkester oli sunnitud kaks pillimeest välja heitma, sest nad tegid netis sobimatuid kommentaare. Foto: Pressifoto

Kanadas otsustas Calgary filharmooniaorkester pärast kuu aega kestnud uurimist heita oma ridadest välja kaks muusikut, sest selgitati välja, et muusikud tegid internetis pahatahtlikke kommentaare. 

Orkester oli kohustatud järgima eeskirju ning koostöös Calgary muusikute ühinguga asuti kommentaaride sisu uurima. Esialgu ei täpsustatud, millised muusikud netis pahateoga hakkama said, kuid nüüd on orkestri liikmete nimekirjast eemaldatud kaks nime, vahendab The Globe and Mail.

Calgary filharmooniaorkestri kodulehelt on eemaldatud klarnetimängija Slavko Popovici ja oboemängija Alex Kleini nimed ja elulood. Kaks olukorraga kursis olevat allikat ütlesid ajalehele, et pillimehed on orkestrist välja heidetud.

Popovic ega Klein ei ole ajalehele kommentaare andnud. Aprillis hakkasid levima sotsiaalmeedias kuvatõmmised, mis kujutavad Slavko Popovici misogüünseid ja rassistlikke kommentaare. Neid kuvatõmmiseid hakkas levitama Ameerika oboemängija Katherine Needleman, kes tegeleb aktiivselt vähemuste kaitsmisega klassikalise muusika maailmas.

«Me peame oma valdkonnale ja muusikat armastavale rahvale näitama, et sobimatu käitumisega kaasnevad tagajärjed,» selgitas Katherine Needleman e-kirjas, mis saadeti pärast Calgary filharmooniaorkestri teadaannet kahe muusiku suhtes alanud uurimise kohta.

Orkestrist eemaldatud Slavko Popovic on noor klarnetimängija, kes näis enne Calgary filharmooniaorkestriga liitumist Philadelphias Curtise muusikainstituudis. Alex Klein on Grammyga pärjatud oboemängija, kes varem töötas Chicago sümfooniaorkestriga.

Tagasi üles