VÄÄRTUS KAKS MILJONIT Avaneb võimalus kuulda maailma haruldaseimat albumit

Kultuuritoimetus
Uuendatud 28. mai 2024, 13:35
Copy
Wu-Tang Clani haruldane 2015. aasta album «Once Upon a Time in Shaolin» on kahe CD-plaadi peal, mis omakorda püsivad hõbedast laeka sees.
Wu-Tang Clani haruldane 2015. aasta album «Once Upon a Time in Shaolin» on kahe CD-plaadi peal, mis omakorda püsivad hõbedast laeka sees. Foto: Wu-Tang Clan/Pleasr/Mona

Maailma haruldaseima ning ühtlasi kalleima muusikaalbumi tiitli võib tõenäoliselt anda hiphop-ansambli Wu-Tang Clan 2015. aasta plaadile «Once Upon a Time in Shaolin». Spotifyst ei maksa seda albumit otsima minna, sest bänd andis sellest välja üheainsa eksemplari. Peagi avaneb võimalus seda kuulda, aga selleks peab sõitma Tasmaaniasse, vahendab The Guardian.

«Once Upon a Time in Shaolin» albumil on huvitav saamislugu.

See salvestati salaja kuue aasta jooksul (aastatel 2007-2013) ning anti välja kahest CD-plaadist koosneva komplektina, mida tehti ainult üks. Jäädavalt kustutati ka digitaalsed helifailid, mis CD-plaatide peale kanti. Teisisõnu, kui CD-plaatidega peaks midagi juhtuma, siis albumit enam ei eksisteerigi. Ühekordse väljalaske teeb tähelepanuväärseks ka tõsiasi, et plaadid on ilusa hõbedast laeka sees. Alguses hoiti seda Marrakechis Marokos asuva hotelli seifis, seejärel pandi see oksjonimajas Paddle8 2015. aastal oksjonile.

Wu-Tang Clan 2023. aastal.
Wu-Tang Clan 2023. aastal. Foto: MPI99/Capital Pictures/Scanpix

Ostjaga sõlmiti kokkulepe, et albumit võib kopeerima ja müüma hakata alles 2103. aastal (jah, alles saja aasta pärast!), senikaua võib seda ainult mängima panna spetsiaalsetel kuulamispidudel. Oksjonil tegi enampakkumise ravimifirma Turing Pharmaceuticals tegevjuht Martin Shkreli, kes maksis väidetavalt kahe miljoni dollari ringis.

Hiljem üritas Shkreli albumit eBays müüa ning selle eest pakuti kuni 1,2 miljonit dollarit, aga müük ei saanud teoks. Wu-Tang Clani liige RZA heitis talle seda müügiplaani ette. «Mulle ei meeldinud mõte sellest, et ta albumi eBays müüki pani. Ta oleks võinud teenida rohkem, kui selle eest ise maksis,» ütles räppar.

Shrekli jäi albumist ilma, kui ta mõisteti pettuse eest süüdi ning pidi oma vara, sealhulgas oksjonil ostetud Wu-Tang Clani albumi, föderaalkohtule üle andma. Tema valduses olid ka Picasso maal ning ilmumata Lil Wayne'i album «Tha Carter V».

Haruldase Wu-Tang Clani albumi esimene omanik, ravimifirma häbistatud tegevjuht Martin Shkreli.
Haruldase Wu-Tang Clani albumi esimene omanik, ravimifirma häbistatud tegevjuht Martin Shkreli. Foto: Wikimedia Commons

Hobatis Tasmaanias asuv vana ja uue kunsti muuseum Mona on saanud selle haruldase albumi nüüd laenuks hoiule digitaalse kunsti kollektiivilt Pleasr, kes ostis selle USA kaitseministeeriumilt nelja miljoni eest. Muuseumil tuleb näitus nimega «Namedropping», mis uurib staatust, kuulsust ja kurikuulsust. Monas on võimalik 15. juunist 24. juunini inimestel pileti eest kuulda albumist 30 minuti pikkust miksi, mida mängitakse Wu-Tangi stiilis PlayStation 1 konsooli pealt Mona salvestusstuudios.

Kes jõuab paari nädalaga Tasmaaniasse sõita, saab oma kõrvaga kuulda, mida Wu-Tang valmis küpsetas!

Tagasi üles