Suri Ringo Starri trummimängu inspireerinud ansambli laulja

Kultuuritoimetus
Copy
Ansambel Iron Butterfly 1971. aastal. Vasakult paremale Mike Pinera, Doug Ingle, El Rhino, Ron Bushy, Lee Dorman.
Ansambel Iron Butterfly 1971. aastal. Vasakult paremale Mike Pinera, Doug Ingle, El Rhino, Ron Bushy, Lee Dorman. Foto: ClassicRockHistory / Wikimedia Commons

Rokkbändi Iron Butterfly asutajaliige Doug Ingle suri 78-aastaselt, vahendab Guardian. Iron Butterfly suurimaks hitiks sai 17-minutiline «In-a-Gadda-Da-Vida», mis muuhulgas inspireeris Ringo Starri trummimängu Biitlite laulus «The End».

USA rokkbändi Iron Butterfly ninamees ja organist Doug Ingle suri 78-aastaselt.

Tema poeg Doug Ingle Jr teatas uudisest sotsiaalmeedias, kirjutades: «Aitäh, isa, et olid mulle isa, õpetaja ja sõber. Kalleid ja armastavaid mälestusi kannan oma ülejäänud päevad sellel eluteekonnal endaga kaasas.»

Ingle asutas 1966. aastal Iron Butterfly ja sõlmis kiiresti lepingu plaadifirmaga Atlantic Records, mis andis 1968. aastal välja ansambli debüütalbumi «Heavy» ning sama aasta lõpus albumi «In-a-Gadda-Da-Vida», kust pärineb ka ansambli tuntuim lugu. 

Laulu 17-minutiline täisversioon hõivas samanimelise albumi teise poole ja albumit saatis laialdane edu, sest see veetis tervelt 140 nädalat USA albumiedetabelis. Laulu kolmeminutiline raadiotöötlus jõudis ka singlite edetabelis 30. kohale.

Ingle avaldas koos ansambliga veel kaks stuudioalbumit. Ta lahkus bändist 1971. aastal, misjärel kollektiiv lõhenes ja lõpuks ka lagunes. Bänd tuli hiljem korduvalt uuesti kokku, ent Ingle tegi ansambliga jäädavalt lõpparve juba 1999. aastal. 

Albumit «In-a-Gadda-Da-Vida» peetakse tänini popkultuuriliseks fenomeniks. Muuhulgas on lugu kasutatud seriaalis «Simpsonid» ning seda on kaverdanud sellised ansamblid nagu Slayer ja Boney M. 

Ingle oli viimane ellujäänud liige Iron Butterfly originaalkoosseisust pärast trummar Ron Bushy, bassimees Lee Dormani ja kitarrist Eric Branni surma.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles