KARM ARVAMUS «Troonide mängu» autor: filmitegijad rikuvad suurepärased lood ära (3)

Copy
epa07483892 US novelist George R. R. Martin arrives for the New York red carpet premiere for the eighth and final season of Game of Thrones at Radio City Music Hall in New York, New York, USA, 03 April 2019.  EPA/JASON SZENES
epa07483892 US novelist George R. R. Martin arrives for the New York red carpet premiere for the eighth and final season of Game of Thrones at Radio City Music Hall in New York, New York, USA, 03 April 2019. EPA/JASON SZENES Foto: JASON SZENES / EPA

«Troonide mängu» autor George R.R. Martin avaldas hiljuti oma isiklikus blogis postituse, mis kannab pealkirja «The Adaptation Tango», kus lahkas probleeme Hollywoodi adaptsioonide juures. Ühe probleemina tõi Martin välja ka stsenaristid.

«Asjad on ainult hullemaks läinud. Igal pool on aina rohkem stsenariste ja produtsente, kes soovivad võtta suurepärased lood ning teha need enda omaks. Näib, et pole eriti vahet, kas lähtematerjali kirjutasid Stan Lee, Charles Dickens, Ian Fleming, Roald Dahl, Ursula K. Le Guin, J.R.R. Tolkien, Mark Twain, Raymond Chandler, Jane Austen või… noh, keegi,» mõtiskleb Martin.

Martini meelest on suurimaks probleemiks stsenaristid, kes arvavad, et nad suudavad originaalteosest paremini teha. «Vahet ei ole, kui suur kirjanik see ka poleks, kui suurepärane on raamat. Alati on keegi, kes arvab, et suudab paremini, kas siis lugu enda omaks teha või seda «täiustada»,» lisas autor. 

«Kuid nad ei tee seda kunagi paremaks. Enamasti teevad nad asja hullemaks,» kirjutas George R.R. Martin.

Samas tõi Martin välja, et on ka positiivseid näiteid. Näiteks leiab «Troonide mängu» autor, et hiljuti teleekraanile jõudnud «Shōgun» on suurepärane ning igati alusmaterjalile truu.

George R.R. Martin on ka varem samal teemal sõna võtnud, sealhulgas 2022. aastal arutelus Nail Gaimaniga, kus Martin sõnas, et talle ei meeldi eriti, et enamik Hollywoodi stsenariste arvavad, et neil on täiesti vabad käed ning nad ei pea olema truud teostele, mida nad filmi või seriaali jaoks kohandavad. 

2022. aastal tõdes Martin vestluses Gaimaniga, et ta vihkab seda, kui keegi tahab midagi «enda omaks» teha, 

«Mõned inimesed ei tunne, et nad peavad üldse oma lähtematerjalile truud olema. Paljud ütlevad: «Ma teen selle enda omaks.» Ma vihkan seda lauset. Ja ma arvan, et ka Neil vihkab seda,» sõnas Martin toona.

Gaiman tunnistas, et nõustub Martiniga. «Olen veetnud 30 aastat vaadates, kuidas inimesed püüavad «Sandmani» enda omaks teha. Kõige hullem on see, et osa neist inimestest pole «Sandmani» isegi lugenud ehk neil pole isegi vahendeid, et see enda omaks teha,» kritiseeris ka Gaiman.

Tagasi üles