Suri Oscareid võitnud filmiprodutsent, kes riskis eluga maffiafilmi «Ristiisa» tehes

Kultuuritoimetus
Uuendatud 30. mai 2024, 10:46
Copy
Produtsent Albert S. Ruddy riskis Oscaritega pärjatud «Ristiisa» tehes, sest kriminaalne allmaailm kartis, et film jätab Itaalia päritolu ameeriklastest halva mulje.
Produtsent Albert S. Ruddy riskis Oscaritega pärjatud «Ristiisa» tehes, sest kriminaalne allmaailm kartis, et film jätab Itaalia päritolu ameeriklastest halva mulje. Foto: AP Photo / Reed Saxon / Scanpix

25. mail suri  filmiprodutsent Albert S. Ruddy, kes on võitnud kaks Oscarit filmidega «Ristiisa» ja «Miljoni dollari tüdruk», vahendab The Guardian. Ruddy suri rahulikult Los Angelese UCLA meditsiinikeskuses. Ta oli 94-aastane.

1930. aastal Montrealis sündinud Albert S. Ruddy, keda teati ka kareda hääle ja pika kasvu järgi, oli enam kui kolmekümne filmi produtsendiks. Lisaks Oscari vääriliseks tunnistatud filmitriumfidele tootis ta näiteks veel märulikomöödia «The Cannonball Run», spordikomöödia «The Longest Yard» ning naispeaosalistega vesterni «Bad Girls». Mitmes tema filmis astus üles Burt Reynolds. 

«Ristiisa» andis elu filmiajaloo hinnatuimale filmitriloogiale, kuid 70ndatel pani Ruddy sellega proovile enda töö, karjääri ja maine. Frank Sinatra ja teised Itaalia päritolu ameeriklased nimelt tundsid, et film kinnistab stereotüüpi, et itaallased Ameerikas on kriminaalid. Ehtsad gangsterid andsid Ruddyle mõista, et teda jälgitakse. Ühel õhtul kodus olles kuulis Ruddy õues tulistamist ja sai teada, et tema autol on aknad katki lastud. Autosse oli jäetud ähvardav hoiatus, et Ruddy peaks filmi tegemise kiiremas korras katki jätma.

Kuna Ruddy ei tahtnud Mario Puzo romaani ekraniseerimist peatada, otsustas ta hoopis pidada läbirääkimisi krimiboss Joseph Colombo ja paari kõrilõikajaga, et filmi stsenaariumi läbi arutada. «Joe istus mu vastas. Üks tüüp oli diivanil ja üks tüüp akna ääres,» meenutas Ruddy 2009. aastal Vanity Fairile. «Ta pani väikesed Ben Franklini prillid ette ja vaatas kaks minutit stsenaariumi. Siis ta küsis, mida tähendab fade in

Colomboga kohtunud, otsustas Ruddy eemaldada filmist sõna «maffia» ning teha annetuse Itaalia päritolu ameeriklaste kodanikuõiguste liikumisele. Colombo oli nii rahul, et tahtis koos Ruddyga osaleda pressikonverentsil ning selgitada, kui palju talle film meeldib. Selle tagajärjel sündis foto, mis kujutab Ruddyt koos organiseeritud kuritegevuse liikmetega.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles