KAS MÜÜGIREKORD? Pööningult avastatud John Lennoni kitarr tegi ajalugu

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
John Lennoni poolt mängitud kitarr leiti kogemata pööningult ja pandi oksjonile, kui see müüdi kallimalt kui ükski teine Biitlite kasutatud kitarr muusikaajaloos. Võimas!
John Lennoni poolt mängitud kitarr leiti kogemata pööningult ja pandi oksjonile, kui see müüdi kallimalt kui ükski teine Biitlite kasutatud kitarr muusikaajaloos. Võimas! Foto: Nancy Kaszerman/ZUMA Press Wire/Scanpix

John Lennoni poolt kasutatud kitarr müüdi hämmastava summa eest. Oksjoni korraldajate sõnul pole ühtegi Biitlite mängitud kitarr oksjonil nii edukalt müüdud. Nüüd saab seda plõnnida inimene, kes tegi enampakkumise telefoni teel ja oli nõus instrumendi eest välja käima koormatäie raha. Elagu Biitlid!

Tegemist on 12 keelega Hootenanny akustilise kitarriga, mida Lennon kasutas 1965. aasta albumi «Help!» salvestamisel ning samanimelises filmis. Järgneva viiekümne aasta jooksul pole seda kitarri mängitud ega isegi nähtud. Lennoni poolt sisse õnnistatud kitarr kuulus hiljem Šotimaa kitarristile Gordon Wallerile, kes on üks pool popmuusika tandemist Peter and Gordon. Sealt edasi liikus instrument bändi tuurimänedžeri hoolde.

John Lennoni poolt sisse õnnistatud kitarri võib nüüd plõnnida - või hoopiski imetleda - õnnelik ostja, kes tegi pakkumise telefoni teel ja oli valmis kitarri eest maksma peaaegu kolm miljonit dollarit.
John Lennoni poolt sisse õnnistatud kitarri võib nüüd plõnnida - või hoopiski imetleda - õnnelik ostja, kes tegi pakkumise telefoni teel ja oli valmis kitarri eest maksma peaaegu kolm miljonit dollarit. Foto: EPA/SARAH YENESEL/SCANPIX

Aastakümneid hiljem avastas üks paar selle kolimise käigus kogemata pööningult ning pani selle oksjonile, kus kitarri väärtuseks hinnati 570 000 kuni 760 000 eurot. Nii edukat müüki ei oodanud keegi. Kitarr müüdi oksjonil tervelt 2,9 miljoni eest. Oksjonimaja juht David Goodman ütles: «Meil on suur au ja elevus sellest, et püstitasime John Lennoni kadunud Hootenanny kitarriga uue rekordi!». Naljakal kombel tehti enampakkumine telefoni teel.

Märksõnad

Tagasi üles