RAHVUSVAHELINE TEEKOND Marko Raadi film läheb Euroopasse

Copy
Fotol Simeoni Sundja ja Elina Masing
Fotol Simeoni Sundja ja Elina Masing Foto: Kaader filmist

Marko Raadi selle aasta alguses kinodesse jõudnud mängufilm «Biwa järve 8 nägu» jätkab oma festivalide teekonda ning linastub juunis nii Transilvaania rahvusvahelisel filmifestivalil TIFF kui ka Slovakkia Art Film festivalil.

Transilvaania rahvusvaheline filmifestival on vanim ja suurim rahvusvaheline mängufilmide festival Rumeenias ja laiemalt kogu regioonis, mis toimub igal aastal Transilvaania ajaloolises pealinnas Cluj-Napocas. TIFFi põhieesmärk on kinokunsti edendamine, esitledes hetke kõige uuenduslikumaid ja suurejoonelisemaid filme, milles on nii originaalsust kui ka väljendusvabadust. Sel aastal leiab festival aset 14.- 24. juunini. «Biwa järve 8 nägu» linastub festivalil 21. ja 22. juunil.

Slovakkia Art Film festival, mis toimub 21.- 28. juunini, tähistab sel aastal oma 30. juubeliaastat ning esmakordselt on programmis rahvusvaheline Kesk- ja Ida-Euroopa filmide võistlusprogramm. Uue programmi eesmärk on toetada endise idabloki riikide filmitegijate uusi kinosuundi.

«Filmide valikul huvitasid mind eelkõige minevikku kaardistavad lood, seda enam, et praegu oleme tunnistajaks erinevatele poliitilistele suundumustele ja mängudele, kus žongleeritakse osavalt ja kohati ka manipuleerivalt ajaloo erinevate versioonidega,» ütleb konkursi kuraator Viera Langerová, kes ka Raadi filmi festivalile välja valis.

Raadi «Biwa järve 8 nägu» on linateos, mis tõlgib vanad Jaapani armastuslood Peipsiäärsete kalurite ja nende laste igatsuste ja ihade keelde. Filmi peategelaste hingeseisundit vaadatakse läbi kaheksa idamaise poeetilise motiivi: koju pöörduvad purjekad, ehapuna, esimene lumi, öine vihm, sügisene täiskuu, templikell, ootamatu tuuleiil, metshanede äralend.

Film põhineb Saksa japanofiili Max Dauthendey 1911. aastal ilmunud samanimelisel raamatul, mis ilmus eesti keeles Loomingu Raamatukogus 2005. aastal ja sel aastal uustrükina.

Tagasi üles