Prantsuse kunstnik sooritas enesetapu paar tundi pärast abikaasa surma

Kultuuritoimetus
Uuendatud 6. juuni 2024, 10:55
Copy
Kunstnik Ben Vautier võttis endalt vahetult pärast abikaasa surma elu. Ben ja Annie Vautier olid koos 60 aastat.
Kunstnik Ben Vautier võttis endalt vahetult pärast abikaasa surma elu. Ben ja Annie Vautier olid koos 60 aastat. Foto: REUTERS / Robert Pratta / Scanpix

Prantsuse kunstnik Ben Vautier suri eile, 5. juunil oma Nizzas asuvas kodus. Vautier võttis endalt elu mõni tund pärast oma 85-aastase abikaasa Annie surma, teatas tema pere. Ben Vautier oli 88-aastane.

«Suutmata naiseta edasi elada, tappis Ben ennast mõni tund hiljem oma kodus,» ütlesid lapsed Eva ja Francois. Abielupaar oli 60 aastat abielus. Ben Vautieril oli kuulihaav ning tema surma on põhjalikumalt uurima hakatud, teatas ArtNews.

1935. aastal Napolis sündinud Vautier elas noorena koos oma emaga Türgis, Egiptuses ja Šveitsis, 14-aastaselt kolis ta aga elama Nizzasse ning veetis seal terve ülejäänud elu. Vautieri seostati tugevalt liikumisega Fluxus, mis lähtub eksperimentaalsel moel ideest, et absoluutselt kõik on kunst, mitte ainult see, mida formaalselt kunstiks peetakse.

Ükskord veenis ta teatrit, et lavastab Molière'i näidendi, kuid selle asemel tagus hoopis laval klavereid sodiks. Ühe teise tööna urineeris ta purki ning pani selle kunstiteosena välja.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles