GALERII Esietendus suurlavastus rahapesust Eestis! Kes seda vaatama tulid? (1)

Kultuuritoimetus
Uuendatud 7. juuni 2024, 10:06
Copy

6. juunil esietendus Tartu Kammivabrikus Euroopa kultuuripealinna põhiprogrammi kuuluv Draamateatri suurlavastus «Rahamaa».

«Rahamaa» uurib offshore'induse allhoovusi ja niidistiku globaalset hargnemist. Lavastus on sissevaade maailma, mis on kättesaadav vaid ülirikastele, andmaks meile aimu, kuidas rahapesu on kujundanud lääneriikide poliitikat juba aastakümneid. Ja miks sellisest hämarast rahast nii raske loobuda on?

«Rahamaa» esietendus toimus Tartu Kammivabriku tehasehoones, lavastuse üksteist etendust toimuvad 2024 aasta juunikuus. Autoriks Mehis Pihla, lavastaja Hendrik Toompere jr, kunstnikuks Kristjan Suits ja heliloojaks Maria Faust.

Osades Tõnis Niinemets, Viire Valdma, Gert Raudsep, Markus Luik, Karmo Nigula, Inga Salurand, Nikolai Bentsler, Märten Metsaviir, Taavi Teplenkov, Christopher Rajaveer, Hanna Jaanovits (EMTA Lavakunstikool), Helena Lotman, Kersti Heinloo, Raimo Pass, Melani Mõtlik, Kersti Kuuse jt.

Tartu 2024 juhi Kuldar Leisi sõnul arutatakse lisaks maailmatasemel teatriproduktsioonile avalikult keerulisi kaasusi, kus segamini paisatakse majandus, seadused ja eetika. «Mis on õige, mis on vale, kes on süüdi – kus siis veel selle üle arutleda, kui mitte ülikoolilinnas Tartus, kus oma alusvundamendi saavad tuhanded majandus- ja juuratudengid igal aastal,» märkis Leis.

Lavastuse «Rahamaa» lisaprogrammi partnerid on Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024, Tartu Ülikooli majandusteaduskond ja Eesti Ekspress.

Tagasi üles