Celine Dion raske diagnoosiga elamisest: kogu aeg on tunne nagu keegi kägistab

Copy
Celine Dion astub valudest hoolimata vapralt lavale Grammy auhinnatseremoonial tänavu veebruaris.
Celine Dion astub valudest hoolimata vapralt lavale Grammy auhinnatseremoonial tänavu veebruaris. Foto: MIKE BLAKE

Laulja Celine Dion, kes peab võitlust haruldase neuroloogilise häire stiff person syndrome’iga (SPS) ehk jäikuse sündroomiga. Nüüd tunnistab lauljatar, et üks hirmutavamaid asju on tema jaoks see, et laulmine on muutunud väljakannatamatuks, vahendab The Hollywood Reporter. 

Celine Dion tunnistab NBC'le antud intervjuu reklaamklipis, et jäikuse sündroomiga tundub laulmine nagu «keegi kägistab sind».

«See tõesti on nagu keegi suruks su kõrile. Sa ei saa oma häält enam päriselt kontrollida, sa ei saa võtta ei kõrgemaid ega madalamaid noote,» sõnas Dion. 

2008. aastal tundis Dion oma Taking Chances World Touril esmakordselt, et hakkab hääle üle kontrolli kaotama, aga kõrva-nina-kurguarst ei leidnud mingeid kõrvalekaldeid. «Nad uurisid mu häälepaelu igast küljest ja ütlesid, et need on laitmatud,» ütles Dion ja jätkas. Veel viis tuuri. Selle aja jooksul märkas lauljanna, et lihased muutuvad jäigaks ja kõndimiseks on tuge vaja.

Praeguseks on sündroom mõjutanud Dioni kõhu, roideid ja selgroogu ning on füüsiliselt ja psühholoogiliselt mõjunud lauljale täiesti laastavalt. «Ühel hetkel murdusid mu roided selle pinge all,» tunnistab laulja.

Ravimatu seisund põhjustab progresseeruvat, tugevat lihasjäikust. Kuigi puudub ravi, mis haiguse täielikult kõrvaldaks, on ravimid ja muud teraapiad abiks sümptomite leevendamisel ja elukvaliteedi parandamisel.

Märksõnad

Tagasi üles