Hittsarjas häbistatud naine kaebas Netflixi 170 miljoni eest kohtusse

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Tõestisündinud lool põhinevas seriaalis «Baby Reindeer» terroriseerib Martha-nimeline naine koomikut Donny Dunni. Fiona Harvey, kelle põhjal Martha loodi, üritab nüüd Netflixilt saada kompensatsiooniks miljoneid.
Tõestisündinud lool põhinevas seriaalis «Baby Reindeer» terroriseerib Martha-nimeline naine koomikut Donny Dunni. Fiona Harvey, kelle põhjal Martha loodi, üritab nüüd Netflixilt saada kompensatsiooniks miljoneid. Foto: Netflix

Aprillis Netflixi ilmunud miniseriaal «Baby Reindeer» kujunes kõige vaadatumaks ingliskeelseks sarjaks populaarsel voogedastusplatvormil. Sarjas jutustatud ärev tõestisündinud lugu pole kõiki reaalseid asjaosalisi aga kaugeltki õnnelikuks teinud. Päriselt eksisteeriv naine, kelle põhjal on «Baby Reindeeris» loodud vaimselt ebastabiilne tegelane Martha, otsustas Netflixi 170 miljoni eest kohtusse kaevata.

Seitsmeosaline seriaal «Baby Reindeer» räägib raskustes püstijalakoomikust Donny Dunnist (Richard Gadd), kes elatab ennast baarmanina töötades. Järsku hakkab baari külastama kogukas ja heatujuline naine nimega Martha Scott, kellega baarimees Donny suhtlema hakkab, kuid peagi muutub Martha huvi vaimuka noormehe vastu ebaterveks.

Martha hakkab talle saatma sadu vildakalt kirjutatud tekstisõnumeid ja mehe kodu juures käima, justkui nad oleksid romantilises suhtes. Donny peab lõpuks pöörduma politsei juurde, sest Martha sobimatu jälitamine hakkab aegamööda paistma üha ohtlikum.

Sari kuulutab, et tegemist on tõestisündinud looga, mille elas läbi seriaali autor ja peaosatäitja, Šoti koomik Richard Gadd. Nimed on seriaalis muudetud, mistõttu algas pärast seriaali ilmumist arutelu, kes on reaalne Martha Scott.

Tegelik Martha osutus naiseks nimeg Fiona Harvey, kes sarja populaarsuse tuules andis pika intervjuu Piers Morganile, väites, et seriaal on tegelikult väljamõeldis ja ta ei saatnud Richard Gaddile tuhandeid kirju ja sõnumeid, nagu sarjas näidatakse. Väide, nagu Fiona oleks Gaddi elu kibedaks teinud 41 000 e-kirja, sadade häälsõnumite ja 106 kirjaga, on Fiona enda sõnul täielikult vale.

«Ma ei saatnud talle päriselt suurt midagi. Võib-olla mõned vaimukad e-kirjad, aga ei midagi enamat,» ütles Fiona Harvey Piers Morganiga rääkides.

Kuna Fiona Harvey hinnangul näitab seriaal teda halvas valguses, olgugi et tema nime on muudetud, otsustas Harvey kaevata Californias kohtusse voogedastusteenuse Netflix. Hagi järgi süüdistab Harvey Netflixi laimus, emotsionaalsete raskuste teadlikus põhjustamises, hoolimatuses ja temalt avaliku esinemise õiguse võtmise eest.

Seriaalis kehastab Martha tegelaskuju näitleja Jessica Gunning, kes on osatäitmise eest saanud kriitikutelt ülimalt positiivse vastuvõtu.

Hittsarja «Baby Reindeer» peaosatäitjad Jessica Gunning ja Richard Gadd.
Hittsarja «Baby Reindeer» peaosatäitjad Jessica Gunning ja Richard Gadd. Foto: Monica Schipper / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Scanpix

«Kostjad on Harvey kohta levitanud 50 miljonile inimesele üle maailma valesid, mille kohaselt on Harvey kaks korda süüdi mõistetud jälitaja, kes määrati viieks aastaks vangi. Samuti valetatakse, et Harvey seksuaalselt ründas Gaddi. Kostjad ei lõpetanud valede rääkimist, sest see oli parem lugu, kui reaalne tõde. Paremad lood toovadki neile raha sisse,» on hagis selgitatud.

Sarjas äärmiselt vastumeelseks tegelaseks tehtud Fiona Harvey loodab voogedastushiiult saada kokku 170 miljonit dollarit: 50 miljonit kahjutasu, 50 miljonit kompensatsiooni vaimse kannatuse ning töövõimaluste kaotamises eest, 50 miljonit «Baby Reindeeri» kasumist ning veel 20 miljonit kahjukulude eest.

Netflixi esindaja ütles The Guardianile: «Me kavatseme seda küsimust põhjalikult kaitsta ning seista Richard Gaddi õiguse eest oma lugu rääkida.»

Tagasi üles