SÜDAMLIKUD FOTOD Arvo Pärt kohtus oma hea sõbra ja põlvkonnakaaslasega (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Eriliselt südamlik ja rõõmus taaskohtumine: Arvo Pärt ja Valentõn Sõlvestrov.
Eriliselt südamlik ja rõõmus taaskohtumine: Arvo Pärt ja Valentõn Sõlvestrov. Foto: Birgit Püve

Kogu maailmas tunnustatud, Ukraina kaasaja tuntuim helilooja Valentõn Silvestrõv (86) esineb 10. juunil Tallinnas temale pühendatud festivali Odessa Classics Tallinn raames toimuval kontserdil. Ent helilooja ei pidanuks paljuks läbi astuda ka põlvkonnakaaslase Arvo Pärdi juurest, kellega kohtuti ja vesteldi Arvo Pärdi keskuses.

«Täna kohtusid Arvo Pärdi Keskuses head sõbrad ja põlvkonnakaaslased, heliloojad Arvo Pärt ja Valentõn Sõlvestrov. Suur rõõm oli keskuses tervitada ka Ukraina kirjastuse «Duh i Litera» juhti Constantin Sigovit ning festivali Odessa Classics kunstilist juhti, pianist Alexey Botvinovit. Arhiivi jaoks sai talletatud mälestusi Arvo Pärdi ja Valetõn Sõlvestrovi ühistest kontsertidest ja teistest kokkupuudetest muusikaväljal,» kirjutas Arvo Pärdi keskus Facebookis. 

Laialdaselt on tsiteeritud ütlust, milles Pärt nimetab Silvestrõvit «kahtlemata kaasaja kõige huvitavamaks heliloojaks». Silvestrõv, kellele valmistas see kiitus ühtaegu nii üllatust kui ka piinlikkust, seostas seda nende ühise tausta ja Pärdi süütundega talle endale osaks saanud edu pärast. «Me kuulusime kõik samasse ringkonda,» ütles Silvestrõv, kuid «kasvav nõudlus tekitas kummalisi tundeid».

Vaata rohkem fotosid südamlikust kohtumisest Arvo Pärdi keskuse Facebooki lehelt:

Odessa Classcis on 2015. aastal Odessas asutatud ja kiiresti Ukraina üheks suurimaks klassikalise muusika festivaliks tõusnud muusikafestival, mille eesmärk oli vastu seista 2014. aastal alanud Venemaa agressioonile ja sooviga muuta Odessat euroopalikumaks linnaks. Festival on viimasel kolmel aastal tegutsenud emigratsioonis, peamiselt Tallinnas ja Thessalonikis, aga ka mujal Euroopas. 2022. ja 2023. aastal toimus Odessa Classics Tallinna raames kokku 12 kontserti.

Tuleval esmaspäeval, 10. juunil kell 19 toimub Estonia kontserdisaalis kontsert «Odessa Classics Tallinn 2024. Pühendusega Valentõn Sõlvestrovile». Laval festivali Odessa Classics kunstiline juht, pianist Alexey Botvinov, ukraina viiuldajad Mõroslava Kotorovõtš ja Oleksandra Fedosova ning säravad noored eesti interpreedid Hans Christian Aavik, Karolina Aavik ning Marcel Johannes Kits.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles