Viimane võimalus Kastellaanimaja galeriis säravad Põhjamaade maastikud

Copy
Foto: Tallinna Kirjanduskeskuse koduleht

2. maist 22. juunini on Tallinnas Kastellaanimaja galeriis üleval näitus «Uno Roosvalti rännud». Näitust tutvustab kuraator ja kunstiajaloolane Mai Levin.

Näituse idee tuli Kastellaanimaja alumisel korrusel Eduard Vilde korteris seisvalt stendilt «Rännumees Eduard Vilde». Kes poleks lugenud Vilde värvikaid reisikirjeldusi? Rännumees on aga olnud ka maalija ning joonistaja Uno Roosvalt. Seejuures on ta eriti innukalt ja loomingu aspektist tagajärjekalt rännanud Põhjamaades: Soomes, Rootsis, Norras, Islandil, ka Iiri- ja Šotimaal. Kastellaanimaja galeriisse on suurtest pildisarjadest mahtunud üheksa maali Norrast ja Islandist, mis on akendest tulvavas loomulikus valguses saanud nagu uue elu.

Õli ja söepliiatsi sume kooslus pääseb mõjule maalis «Island» (2012), millel kujutatud vanade talumajade kobar meenutab Halldor Laxnessi romaane kunagisest külaelust kõrgustikul. Mätaskatustega rootsipunased taluhooned maalis «Põhja-Norra» (2011, õli, akrüül) on valges raamistuses otsekui pilt pildis. See on Roosvaltil viimastel aastakümnetel esinev võte mingit elementi või ideed maalis rõhutada. Mõlemad nimetatud maalid väljendavad ideed linnupesa sarnasest kodust, mille inimesed on kaljudele rajanud, trotsides looduse karmust.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles