«Troonide mängu» staar elu tumedaimast ajast: tahtsin, et arstid mul juhtmed välja tõmbaks

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
«Troonide mängus» kehastas Emilia Clarke kaheksa aastat Daenerys Targaryenit.
«Troonide mängus» kehastas Emilia Clarke kaheksa aastat Daenerys Targaryenit. Foto: HBO via AP / Scanpix
  • Mitmel operatsioonil käinud näitleja Emilia Clarke on saanud elule uue pilgu.
  • Oma tervisliku teekonna kõige pimedamal hetkel palus ta arste, et tal lastaks lihtsalt surra.
  • «Troonide mängu» võtetel kartis Clarke, et ta vallandatakse.

Hittsarjast «Troonide mäng» tuntud 37-aastane näitleja Emilia Clarke tunnistas Suurbritannia ajakirjaga «Big Issue» rääkides, et maailmakuulsas fantaasiaseriaalis Daenerys Targaryenit kehastades vaevas teda halvav hirm oma tervise pärast. Clarke kartis sarja tegemise ajal vallandamist ning isegi surma.

Aastatel 2011—2019 «Troonide mängu» üht võtmetegelast kehastanud Clarke elas rohkem kui kümme aastat tagasi nimelt üle kaks aneurüsmi, millest esimene tabas teda 2011. aastal ja teine 2013. aastal.

Enesehinnang läks põhja

«Kui sul tuleb ajuvigastus, siis see muudab dramaatiliselt su enesehinnangut. Kõik hirmud, mis sul töö ajal juba enne olid, neljakordistuvad üleöö,» meenutas Clarke. Näitleja sõnul tekkis tal meeletu hirm vallandamise ees, sest tal tekkis tunne, et sarja tegijate meelest ei saa ta rolliga enam adekvaatselt hakkama.

Emilia Clarke
Emilia Clarke Foto: REUTERS / Phil McCarten / File Photo / Scanpix

Clarke'il tekkis ühtlasi hirm, et suure stressi ja pinge pärast tekib tal paljude inimeste uus ajuverejooks. «Ma lihtsalt mõtlesin, et kui ma peaksin surema, siis parem oleks surra tele-eetris.»

Oma tervisliku teekonna kõige tumedamal ajal Clarke isegi soovis surra. Esimene aneurüsm tabas teda pärast «Troonide mängu» esimese hooaja tegemist ja sellele järgnesid insult ja ajuverejooks.

Ei mäletanud oma nimegi

Näitleja toimetati ajuoperatsioonile, millest toibumine osutus keeruliseks, sest ajutrauma tagajärjel oli tal afaasia ja ta ei mäletanud isegi oma nime. «Ma tahtsin, et mul juhtmed välja tõmmataks. Palusin medõdedel ja arstidel lihtsalt lasta mul surra. Mu töökoht – minu eluunistus – põhines keelel ja suhtlusel. Ilma selleta olin ma lihtsalt eksinud,» kirjutas Clarke 2019. aastal New Yorkeris ilmunud essees.

Kaks ajuoperatsiooni üle elanud Emilia Clarke tunneb taas elust rõõmu.
Kaks ajuoperatsiooni üle elanud Emilia Clarke tunneb taas elust rõõmu. Foto: PA Wire / PA Images / Scanpix

Clarke'i afaasia osutus ajutiseks ning ta hakkas uuesti rääkima. Järgmine operatsioon ootas teda ees 2013. aastal, pärast teist aneurüsmi. 2021. aastal rääkis Clarke PEOPLE ajakirjale, et pärast kaht elupäästvat operatsiooni sai ta aru, et tõeline ilu tuleb seestpoolt. 

«Õnnelikud hetked ja õnnelikkus üleüldse tulevad sellest, mida surivoodil näed. Sul ei ole siis meeles hetked, kui endast armsa selfi tegid,» usub Clarke. «Pärast operatsiooni ma olin nii hirmunud ja ebakindel, et ma keskendusin pidevalt oma välimusele. Vanemaks saades mõistsin, et inimesed on kõige ilusamad siis, kui nad ei mõtlegi iseendale või oma ilule.»

Tagasi üles