OHHOO Kreekas avati Jaan Kaplinski nimeline loomemaja (2)

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjanike liidu endine esimees Tiit Aleksejev Samose saarel Jaan Kaplinski nimelise loomemaja avamisel. Vasakul loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov.
Kirjanike liidu endine esimees Tiit Aleksejev Samose saarel Jaan Kaplinski nimelise loomemaja avamisel. Vasakul loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov. Foto: Erakogu
  • Jaan Kaplinski nimeline loomemaja oli varem August Gailiti nime.
  • Samos saarelt otsivad loomeinimesed päikest ja head seltsi.
  • See on juba kolmas Jaan Kaplinski nimeline koht maailmas.

Kui plaanid lähiajal külastada Kreekat, siis tasub konkreetsemalt suunduda Samose saarele, sest 2019. aastast tegutseb seal loomemajad, mis on andnud tähelepanu mitmele Eesti loomeinimese. Selle aasta kevadest kannab sealne loomemaja Jaan Kaplinski nime, kusjuures varem oli see August Gailiti nimeline, vahendab ERR.

Jaan Kaplinski nimelist loomemaja käis päikeseküllasel saarel avamas kirjanike liigu eelmine esimees Tiit Aleksejev. «Jaan Kaplinski on Velanidia majas peatunud ja töötanud. Kaplinski elas ja töötas selles majas koos abikaasa Tiia Toometiga 2019. aasta novembrist 2020. aasta mai lõpuni,» nentis kirjanik.

Tiia Toometi sõnul ei ole see kaugeltki esimene Kaplinski nimeline koht maailmas. «Esimene on alajaam meie maakodu Mutiku lähedal, mis sai nime kunagi 1970. aastate keskel, teine üks asteroid kusagil kosmoseavaruses ja kolmas siis maja Samosel.»

MTÜ Meedia Uurimise Keskuse juht Aldo Maksimov
MTÜ Meedia Uurimise Keskuse juht Aldo Maksimov Foto: Erakogu

Loomemajade eestvedaja Aldo Maksimov tegi esimese käigu Samosele aastal 2003 ning jõudis Kreeka suuresti läbi rännata, aga jõudis ikkagi Samosele tagasi. Loomemajad sai püsti pandud just sinna, ehkki Maksimovil oli mõttes veel kohti Kreekas.

«Konkureerisid veel mõned kohad, näiteks Lakonina, Syros, Ungari lääs ja Poole lõuna, aga naine välistas kaks viimast kohta,» meenutas Maksimov. Mees elab Samosel koos oma perega ning käib paar korda aastas Eestis. Maksimovi sõnul ei ole tal Eestisse midagi jäänud ja seetõttu ei ole tal kavas püsivalt siia naasta.

Samosele satub palju kunstnikke, kirjanikke ja tõlkijaid, kes naudivad sealset päikest ja head seltsi. Maksimovi sõnul on seal tuhandeid raamatuid ja põnevaid matkaradu, aga ennekõike tullakse sinna aasta lõpu poole, et külm aeg soojas paigas mööda saata. Samosel kulgevat aeg palju aeglasemalt.

«Aeg on suhteline, aega on palju, aeg on mõttetu suurus. Meie külalised harjuvad Samosel just teistsuguse rütmiga, kohanevad kiiresti, magavad hästi, loevad ennast terveks. See loodetavasti on ka põhjus, miks loomemajad saavad toimida,» selgitab Maksimov.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles