AARDED SEINA SEES Tõnu Runnel leidis kodu remontides varanduse, mida jagab nüüd meie kõigiga

Kultuuritoimetus
Uuendatud 12. juuni 2024, 17:02
Copy
Tõnu Runnel.
Tõnu Runnel. Foto: Sille Annuk, Tartu Postimees
  • Tõnu Runnel tegi oma Supilinnas asuvat kodu remontides suure avastuse.
  • Leitud varandust jagab Runnel meie kõigiga. Mine ja vaata!
  • «Tuuletõkkena oli neist rohkem kasu, kui lõkkena,» usub Runnel.

Homme avatakse Tartus Haki galeriis näitus nimega «Runneli katusealune kunstikogu», mille teeb eriliseks tõsiasi, et näitusel välja pandud maalid leidis disainer ja ettevõtja Tõnu Runnel, kui asus oma Supilinnas asuvas kodus remonti tegema. Remonditööde käigus avastas Tähtvere tänaval elav Runnel mitu 60ndatest pärit maali.

Runnel selgitas Klassikaraadio saates Delta, et tema maja on ilmselt Supilinna vanim. Runneli sõnul hakati selle ühte otsa tõenäoliselt ehitama juba 18. sajandi lõpus. Runnel lisas, et oma praeguse ilme sai maja ilmselt 19. sajandi lõpus.

Maja kuulub kultuurimälestiste nimistusse, sest seal elas oma viimastel elukümnenditel luuletaja Karl Eduard Sööt. «Kõiki häid põhjuseid, miks see võiks mälestis olla, ei olnudki veel teada saadud,» kostis Runnel seoses remondi käigus päevavalgele ilmunud maalidega.

Runnel ei osanud öelda, mis maalidest pärast näitust saab, aga mainis, et tema oma koju ära ei mahuta ning tal pole soovi ka nende pealt raha teenida. Maalid pole Runneli sõnul seotud Karl Eduard Söödiga, vaid Tartu kunstikooli õpilaste tööd, mida oli 1960. aastatel kasutatud maja katusealuse konku soojustamiseks.

«Tuuletõkkena oli neist rohkem kasu, kui lõkkena,» usub Runnel. Runneli sõnul ei olnud maalid peidetud, vaid julmalt seina külge naeltega kinni taotud. «Konkus pimedas tundus, et seina on vooderdatud mingi ehituspapiga.»

Väja tulnud maalide autoritena on tuvastatud Malle Leis, Enno Ootsing, Helle Vahersalu, Tiiu Lubja, Luule Lehtsaar ja Agnessa Jänes. Nende juhendajaks oli Ilmar Malin. Runneli sõnul on tegemist lihtsate koolitöödega.

Stella ja Tõnu Runnel Leidsid koduse remondi käigus Katusepleki aluseks tuuletõkkeks paigaldatud maalid mille autoriteks on suure tõenäosusega Tartu kunstikooli 1961. aastal lõpetanud lennu teise ja kolmanda kursuse tudengid. Homme avatakse neist maalidest HAKI galeriis näitus. Pildil galerist Raul Oreškin.
Stella ja Tõnu Runnel Leidsid koduse remondi käigus Katusepleki aluseks tuuletõkkeks paigaldatud maalid mille autoriteks on suure tõenäosusega Tartu kunstikooli 1961. aastal lõpetanud lennu teise ja kolmanda kursuse tudengid. Homme avatakse neist maalidest HAKI galeriis näitus. Pildil galerist Raul Oreškin. Foto: Margus Ansu, Tartu Postimees
Tagasi üles