NÄDALA RAAMAT Need, kes arvasid, et Putiniga on võimalik rääkida

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Prantsuse ajalehe Le Monde ajakirjanik Sylvie Kauffmann tänavu mais Tallinnas Lennart Meri konverentsil. 
Prantsuse ajalehe Le Monde ajakirjanik Sylvie Kauffmann tänavu mais Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Sander Ilvest

Tänavusel Lennart Meri konverentsil ütles Ameerika ajaloolane Timothy Snyder, et 2022. aastal alanud täiemahulist sõda Ukrainas võib võrrelda 1938. aastaga, kui Tšehhoslovakkia oleks otsustanud alistumise asemel võidelda. Nagu praegu Ukraina võitleb. Snyder oli ka veendunud, et tšehhid-slovakid oleksid Saksamaa rünnakule vastu pidanud, oli neil ju Euroopa parim kaitsetööstus. Tõsi, 1938. ja 2022. aasta erinevus seisneb veel asjaolus, et 2022. aastal ei eelnenud Venemaa invasioonile otseselt säärast lepingut nagu see, mis sõlmiti lääneriikide vahel ja Tšehhoslovakkia arvelt Münchenis 1938. aastal.

Kuid tegelikult saab rääkida n-ö pikast Münchenist ehk lääneriikide eksisammudest, mis viisid Venemaa täiemahulise sissetungini Ukrainasse 2022. aastal. Sellest pikast Münchenist, ehk kuidas lääs ignoreeris oma heaolu nimel Venemaa suundumist autoritaarsusse, räägibki prantsuse ajakirjaniku Sylvie Kauffmanni raamat.

Tagasi üles