Uuga-tšaka: suri legendaarne laulukirjutaja, kelle kuulsaimat hitti teavad kõik

Copy
Laulukirjutaja Mark James.
Laulukirjutaja Mark James. Foto: Randy Andersonsm / Songwriters Hall of Fame

83-aastaselt suri legendaarne laulukirjutaja Mark James, kes oli muuhulgas ka Elvis Presley laulukirjutaja, vahendab The Hollywood Reporter. James'i suurimate hittide hulka kuuluvad lood, nagu «Always on My Mind» ja «Hooked on a Feeling».

Mark Jamesi perekond sõnas avalduses, et tema pärand ja elurõõm elavad edasi nende südametes, kes teda armastasid, ning tema ajatute laulusõnade ja meloodiate kaudu, mida on armastanud erinevad põlvkonnad.

Mark Jamesi vaieldamatult suurim hitt oli lugu «Hooked on a Feeling», mis kirjutati esialgu B.J. Thomasele 1969. aastal. Sellest ajast peale on lugu esitanud arvukad artistid, sealhulgas Blue Swede ja The Hives, kelle esituses lugu laiemalt populaarseks sai. Äratuntav laul kõlas muuhulgas ka Quentin Tarantino filmis «Reservoir Dogs» ja Marveli filmis «Guardians of the Galaxy».

1963. aastal võitis James kaks Grammyt laulu «Always on My Mind» eest, mille ta kirjutas koos Wayne Carsoni ja Johnny Christopheriga. Willie Nelsoni kuulsaks lauldud hitt tõi koju aasta kantrilaulu ja aasta laulu trofeed.

James ja tema kaasautorid kirjutasid loo esialgu Elvis Presleyle, kes avaldas loo ilma suurema kärata 1972. aastal. Kümmekond aastat hiljem laulis Nelsoni laulu päriselt populaarseks, misjärel vallutas muusikaedetabelid juba Pet Shop Boysi kaver, mis saavutas rahvusvahelist edu. 

James oli Presley sage laulukirjutaja, kirjutades muuhulgas kirjutas James ka laulu «Suspicious Minds», millest sai Elvise viimane nr 1 hittlugu enne muusiku surma.

2000. aastal nimetas BMI Mark Jamesi üheks oma sajandi suurimaks ja olulisemaks laulukirjutajaks. Kokku kirjutas James oma pika karjääri jooksul üle 200 laulu.

Tagasi üles