KUIDAS SEE JUHTUDA SAI? Lastesaate võtteplats osutus pedofiilide mängumaaks (1)

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Lastekanali Nickelodeoni sünge ja kriminaalne ajalugu: doksari «Quiet on Set» paljastab, et lastesaadetes pandi lapsed tegema kohatuid nalju ja toimus kaadritagust seksuaalset ärakasutamist.
Lastekanali Nickelodeoni sünge ja kriminaalne ajalugu: doksari «Quiet on Set» paljastab, et lastesaadetes pandi lapsed tegema kohatuid nalju ja toimus kaadritagust seksuaalset ärakasutamist. Foto: Nickelodeon
  • Lastekanali Nickelodeon sarjade juures töötas dialoogitreener, kes osutus pedofiiliks.
  • Avalikuks on tulnud mitu häirivat videoklippi, mida näeb allpool.
  • Nickelodeoni saadetes osalenud Ariana Grande ütleb, et lapsnäitlejatel peaks olema turvalisem.

30-aastane poplaulja ja endine lapsstaar Ariana Grande otsustas Penn Badgley taskuhäälingus «Podcrushed» rääkida suu puhtaks seoses kunagiste seksualiseerivate stseenidega lastesaadetes, mis toodeti Nickelodeoni kanalile. Nimelt on ilmsiks tulnud, et Nickelodeoni lastesaadete tegemisel toimus nii laste seksualiseerimist kui ka väärkohtlemist. 

Seda rasket teemat puudutas tänavu kevadel ilmunud dokumentaalsari «Quiet on Set», kus kõlab mitu süüdistust Nickelodeoni saateid loonud Dan Schneideri ning dialoogitreener Brian Pecki suunas. Pecki näol on seejuures tegemist süüdimõistetud pedofiiliga. 

Lapsnäitlejatel pole turvaline

Samal telekanalil sai tuule tiibadesse ka Grande, kes on saanud internetis omajagu kriitikat selle eest, et pole Nickelodeoni saate võtteplatsil toimunuga seoses varem suud avanud.

Taskuhäälingus «Podcrushed» sel teemal rääkima hakates kostis Grande: «Paljudel inimestel ei ole tuge, mida nad tegelikult vajavad, kui nii noores eas esinema peavad. Eriti kui nad peavad kogema selliseid asju, mida ohvrid on järjest rääkinud. Pole sõnu kirjeldamaks, kui õudne selliseid asju kuulda on.»

Teismelisena Nickelodeoni saadetes «Victorious» and «Sam & Cat» osalenud Grande ei kogenud midagi nii ränka, nagu paljastab doksari «Quiet on Set», kuid ka Grande tegi kaamera ees asju, mis talle kui täiskasvanule tundub nüüd äärmiselt kohatu ja ebamugav.

Näiteks osales Grande 16-aastaselt stseenis, kus ta toppis omale sõrme kurku, toppis omale varbaid suhu ning rääkis sellest, kuidas ta on üleni läbimärg. Kunagisele tööle lapsnäitlejana tagasi vaadates nentis Grande nüüd, et lapsnäitlejatel on võtete ajal täiskasvanute naerma ajamine nii oluline, et tekib muster, kus lapsi on sellevõrra kergem võimalik manipuleerida ja ära kasutada.

Seetõttu nihutasid Grande ning kaasnäitlejad Victoria Justice, Daniella Monet ja Leon Thomas piire, mis Nickelodeoni lastesaadete sketšides senini kehtisid.

Poplaulja ja endine lapsnäitleja Ariana Grande.
Poplaulja ja endine lapsnäitleja Ariana Grande. Foto: EPA/JUSTIN LANE/Scanpix

«Meid suudeti veenda, et need seksuaalsed vihjed võimaldavadki meil lahedalt eristuda. Kõik lihtsalt juhtus nii kiiresti, aga nüüd tagasi vaadates ma mõtlen... kas tõesti?» selgitas Grande taskuhäälingus «Podcrushed» ning lisas, et tal oli väga valus kuulda lugusid ohvritelt, kes on otsustanud seksuaalse väärkohtlemisega seoses avalikkuse ette tulla. Grande rõhutas, et sel teemal peaks veel rohkem rääkima, et tööstuses püütaks noori tegijaid rohkem kaitsta.

Seksuaalsed naljad kiideti heaks

Dokumentaalsari «Quiet on Set» selgitab, et Dan Schneideri juhtimise all hakkasid lastesaadetesse ilmuma ebamugavad seksuaalse alatooniga sketšid. «Oli selge, et selliste lastega seotud seksinaljade tegemine oli lubatud,» öeldakse sarjas.

Kriitikale vastates hakkas Schneider ennast õigustama: «Need naljad olid kirjutatud noortele vaatajatele, sest noorte vaatajate jaoks olid sellised naljad vaimukad. Lihtsalt vaimukad. Nüüd vaatavad täiskasvanud neid nalju 20 aastat hiljem teise pilguga ja kahtlevad, kas sellised killud sobivad lastesaatesse.»

Nickelodeonile saateid loonud Dan Schneider pani lapsnäitlejaid tegema häirivaid seksuaalseid nalju ja väitis, et just see aitab saadetel eristuda.
Nickelodeonile saateid loonud Dan Schneider pani lapsnäitlejaid tegema häirivaid seksuaalseid nalju ja väitis, et just see aitab saadetel eristuda. Foto: Matt Sayles/Invision/AP, File

Schneider väidab, et tal polnud kavatsust panna saatesse midagi, mis võiks publikus ebamugavust tekitada. «Miks ma peaksin tahtma seda teha? See poleks loogiline.»

Sellele vaatamata on viimastel kuudel hakanud levima videoklipp Nickelodeoni sketšist, kus Schneider koos alaealise näitleja Amanda Bynesiga mullivannis on. Stseen filmiti umbes 2002. aastal, kui Bynes oli 16-aastane, aga sellegipoolest ei pidanud Schneider imelikuks bikiinides Bynesiga koos mullivanni ronida. Sketši kirjutas muidugi Schneider ise, olles Bynesist 20 aastat vanem.

Vaata häirivat klippi:

Veelgi tumedam vari laiutab dialoogitreener Brian Pecki kohal, kes kunagise lapsnäitleja Drake Belli sõnul teda seksuaalselt väärkohtles, kui Drake Bell tegi Nickelodeoni seriaali «Drake & Josh». Praegu 63-aastane Peck pidi aastatel 2004-2005 istuma 16 kuud vangis, kui ta arreteeriti süüdistatuna üheteistkümnes alaealiste väärkohtlemisega seotud kuriteos.

Schneider on üritanud ennast Peckist distantseerida ning väitnud, et tema ei olnud Pecki palkamisega seotud. «Kui Drake mulle rääkis, mida Peck talle teinud oli, sain sellest suurema ehmatuse, kui ükskõik millest muust oma karjääri jooksul.»

Endine lapsnäitleja Drake Bell (pildil) tunnistas, et Nickelodeoni lastesaate tegemise käigus Brian Peck seksuaaselt kuritarvitas teda.
Endine lapsnäitleja Drake Bell (pildil) tunnistas, et Nickelodeoni lastesaate tegemise käigus Brian Peck seksuaaselt kuritarvitas teda. Foto: Jordan Strauss/Invision/AP, File/Scanpix

Eelmisel kuul tuli välja, et Schneider on laimu eest kohtusse kaevanud doksarja «Quiet on Set» produtsendid. Schneider väidab, et doksari kujutab teda ebaõiglaselt kui pedofiili. 58-aastast Schneiderit on seevastu varem kohtusse kaevatud rassilise diskrimineerimise, vaenuliku töökeskkonna loomise ning ahistamise eest.

Ariana Grande väitis Nickelodeoni õuduste taustal, et näidelda soovivatele lastele tuleks tagada turvaline ja kindel keskkond, kus võivad viibida ka vanemad ning võiks kättesaadavad olla isegi terapeudid. Lapsevanematel võiks Grande arvates olla ligipääs igale poole, mitte ainult võtteplatsile.

Tagasi üles