SUUR SEGADUS Tehisintellektiga loodud piltide konkursi võitis foto

Kultuuritoimetus
Copy
Fotograaf Miles Astray võidutöö «F L A M I ​​N G O N E»
Fotograaf Miles Astray võidutöö «F L A M I ​​N G O N E» Foto: Miles Astray

Fotograaf esitas tehisintellektiga loodud piltide konkursile tõelise foto ja võitis konkursi, kuna kohtunike arvates oli see digitaalselt tehtud, vahendab ARTnews. 

Fotograaf Miles Astray esitas tehisintellektiga loodud piltide konkursile tõelise foto ja võitis konkursi. Saades teada, et fotograaf ei kasutanud teose tootmiseks tehisintellekti, diskvalifitseeriti ta võistluselt, ehkki foto võitis nii žürii- kui ka publikuhääletuse.

Astray võidupilt oli foto flamingost pealkirjaga «F L A M I ​​N G O N E» ning fotol on näha, kuidas flamingo on oma kaela painutanud nii, et tema pea on sulestikku kadunud.

Astray kirjutas oma veebisaidil, et esitas oma foto sihilikult inimeste tehtud piltide propageerimiseks: «Tehisintellektiga loodud sisu muudab digitaalset maastikku, tekitades samal ajal üha ägedamat arutelu selle tulevikumõju osas. Minu eesmärk oli tõestada, et inimeste loodud sisu ei ole kaotanud oma tähtsust. Emake loodus ja tema inimtõlgid suudavad masinast ikka jagu saada ning see loovus ja emotsioonid on midagi enamat kui lihtsalt numbrite jada.»

Astray foto kustutati avalduse järel konkursi veebisaidilt, ent Astray leiab, et tegemist on siiski võiduga, sest see, et foto võidutses tehisintellektiga loodud piltide ees, näitab tema jaoks, et tehisintellekt ei ole kõikvõimas. «Selle pildiga võitmine ei olnud võit ainult minu jaoks, vaid ka paljude teiste loomeinimeste jaoks,» lisas fotograaf.

See pole esimene kord, kui tehisintellekt ja fotograafia teineteist sel moel seganud on.  Mäletatavasti võitis 2023. aastal kunstnik Boris Eldagsen Maailma Fotograafiaorganisatsiooni Sony World Photography Awards auhinna pildi eest, mis oli loodud tehisintellekti abil. Pärast seda tulemust keeldus Eldagsen auhinda vastu võtmast, öeldes: «AI-pildid ja fotograafia ei tohiks sellise auhinna nimel üksteisega konkureerida.»

Tagasi üles