PILTUUDIS Eestile esimese Euroopa filmiauhinna võitnud Anna Hints andis kuju sümboolsesse kohta hoiule

Kultuuritoimetus
Copy
Anna Hints 9. detsembril Berliinis, kus «Savvusanna sõsarad» pälvis Euroopa parima dokfilmi auhinna.
Anna Hints 9. detsembril Berliinis, kus «Savvusanna sõsarad» pälvis Euroopa parima dokfilmi auhinna. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Möödunud aastal valis Euroopa filmiakadeemia Anna Hintsi filmi «Savvusanna sõsarad» Euroopa parimaks dokumentaalfilmiks. Eesti Filmi Insituudi suvepeo raames jõudis see märkimisväärne saavutus auhinna kujul eile, 17. juunil Filmimuuseumisse.

«See on esimene nii kõrget tunnustust sümboliseeriv kuju meie filmiajaloos, nii et loomulikult on selle ainuõige koht Filmimuuseumis, mitte minu isiklikul kaminasimsil. Las see inspireerib muuseumis meid kõiki ning loodetavasti saab kujuke enda kõrvale veel mitmeid väärikaid kaaslasi! Arvan, et sellised auhinnad kuuluvadki tervele Eestile, sest filmid on loodud ju ka tänu eestimaalaste toetusele,» sõnas pidulikul üleandmistseremoonial auhinna lahkelt Filmimuuseumile hoiule andnud Anna Hints.

Režissöör Anna Hints andis dokumentaalfilmi «Savvusanna sõsarad» eest pälvitud Euroopa Filmiakadeemia auhinna üle Filmimuuseumile.
Režissöör Anna Hints andis dokumentaalfilmi «Savvusanna sõsarad» eest pälvitud Euroopa Filmiakadeemia auhinna üle Filmimuuseumile. Foto: Pressifoto

Eesti Ajaloomuuseumi filmivaldkonna teadur-kuraator Sten Kauber rõhutas: «Erakordset rahvusvahelist edu saavutanud «Savvusanna sõsarad» on tõeline fenomen, mis on loonud nii kohalikult kui ka rahvusvaheliselt mõõtmatult palju kultuurilist, sotsiaalset, vaimset ja sümboolset väärtust. Meil on suur au tuua üheks oluliseks Eesti filmiloo verstapostiks saanud auhind välja meie püsinäitusel inspireerimaks nii väikseid kui ka suuri filmihuvilisi,»

Euroopa Filmiauhindu annab välja Euroopa Filmiakadeemia, mis on 1988. aastal asutatud Euroopa filmitegijate ühendus. Sinna kuulub 4600 liiget üle Euroopa. Euroopa Filmiakadeemia antud auhindade puhul on tegemist Euroopa filmidele antava kõrgeima tunnustusega. Eesti kõigi aegade esimest Euroopa Filmiakadeemia auhinda saab Filmimuuseumisse uudistama tulla juba sügisel.

Lisaks leidis suvepeo raames aset teinegi rõõmus sündmus – Raplas toimuva Naiste Ööde Filmifestivali juht Katrin Klaebo andis Anna Hintsile üle Leida Laiuse mälestusauhinna.

Tagasi üles