Suri legendaarne Eesti ooperilaulja

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Üks Margarita Voitese lemmikrolle, mida ta enda sõnul esitas nii sageli kui võimalus avanes, oli Violetta Valéry Verdi ooperis «Traviata».
Üks Margarita Voitese lemmikrolle, mida ta enda sõnul esitas nii sageli kui võimalus avanes, oli Violetta Valéry Verdi ooperis «Traviata». Foto: Erakogu

Lahkunud on pikaaegne Estonia ooperisolist, koloratuursopran Margarita Voites. Laulja surmast andsid teada tema lähedased. Ta on esimene Eesti lauljanna, keda kutsuti laulma Moskva Suurde Teatrisse (1973) ja andma soolokontserti Rossija keskkontserdisaalis. 

1936. aastal Moskvas sündinud Voites alustas kooliteed 1944. aasta sügisel Novosibirskis, hiljem jätkas õpinguid Viljandis ja Tartus. Pärast keskkooli asus ta õppima Tartu Riiklikus Ülikoolis ajaloo-keeleteaduskonnas bibliograafia erialal. Muusikateatri lavale jõudis Voites 1957. aastal, kui mängiti operetti «Montmartre'i kannike» Margarita Voitesega peaosas. Aastal 1969 sai Voitesest kaheks aastakümneks Estonia primadonna.

Voitest tunti tänu meeldejäävatele koomilistele rollidele ooperites ja operettides, nende seas Fiorilla roll Gioachino Rossini «Türklane Itaalias» ja Johann Straussi «Nahkhiires». Lauljanna viimasteks töödeks Estonias jäid nimiosa Georg Friedrich Händeli «Alcinas» ja Olympia Jacques Offenbachi ooperis «Hoffmanni lood».

Voites esines palju ka välismaal. 2010. aastal andis kirjastus Kunst välja Margarita Voitese biograafia «Imet tabades».

Märksõnad

Tagasi üles