Ilmselt kõige rasvasem plekk, mille provokatiivne tänavakunstnik Banksy kunstiäri avalikkuse säravmustale reväärile installeeris, sündis 2018. aastal Sotheby’si oksjonil. Banksy esitas sinna oma töö, mis kujutas raskes kuldraamis pilti tüdrukust õhupalliga.

Kohe pärast seda, kui oksjonihaamer 1,4 miljoni dollari juures oli kolm korda vastu pulti paukunud, hakkas tööle raami peidetud paberihunt, mis töö hävitas. See oli Banksy plaan näidata kõigile, mida ta arvab kunstiärist ja ametlikust kunstiskeenest. Paraku kiilus masin poole peal kinni ning seda polnud Banksy plaaninud. Pooleldi ribastatud töö sai uue nime «Love is in the Bin» ja see müüdi 2021. aastal oksjonil juba 25,4 miljoni dollari eest.

Mille kõigega Banksy veel on hakkama saanud, saab sel suvel Tallinnas oma silmaga näha kaasaegse kunsti muuseumi PoCo korraldatud näitusel Telliskivis, mis avatakse 5. juulil. 150 motiivi abil antakse ülevaade kogu kunstniku loometeest.

Bansky puhul tasub parafraseerida Andy Warholi kuulsat ütlust: «Tulevikus on igaüks 15 minutit kuulus.» Banksy püüdu tundmatuks jääda võis võtta veel tõsiselt selle sajandi alguses, kui ta autorina laiemalt tuntuks sai. Tänapäevaks on siiski üsna kindlaks tehtud, kes selle nime taga tegelikult peitub, aga sõnumi kontekstis pole autori isik enam oluline. Kõige tõenäolisemalt on tegu Bristoli lähedases väikelinnas väikekodanlikus perekonnas kasvanud Robin Cunninghamiga. Igal juhul on isikliku privaatsuse teema loojale tähtis, arvestades, kui paljud tema tööd kritiseerivad tänapäevast «kaameraühiskonda».