Lauljanna, kellel olid kõrged noodid lihtsalt olemas

Copy
Margarita Voites 1986. aastal Lucia osas Gaetano Donizetti ooperis «Lucia di Lammermoor».
Margarita Voites 1986. aastal Lucia osas Gaetano Donizetti ooperis «Lucia di Lammermoor». Foto: Toomas Volmer/Rahvusarhiiv

Priimaks saadakse, koloratuuriks peab sündima, on öeldud. Meie hulgast lahkus 87 aasta vanuses Margarita Voites, Eesti koloratuursopranitest vahest legendaarseim. Estonia primadonna ja muusikateatri majakas, mille järgi peab joonduma, nagu ütles kord dirigent Eri Klas.

Kauaaegne kolleeg Helgi Sallo on meenutanud: «Kui ma 1985. aastal Estonia külalisetenduste ajal Rootsi kuninglikus ooperis Margaritaga Luciat kuulasin, olid kõik mu ihukarvad vaimustusest püsti. Missugune hääl! Etenduse lõpus seisis publik püsti ja aplodeeris pool tundi. Siis ma küll mõtlesin, et Margarita on sündinud valel ajal ja vales kohas. Maailmas oleks teda juba ammu kuninglikult kätel kantud.»

See oli muidugi tema üks suurrolle – nimitegelane Gaetano Donizetti ooperist «Lucia di Lammermoor». Laulis ta seda kahes lavastuses (1970. ja 1984. aastal). Selle kohta, mida Helgi Sallogi nägi, kirjutas Rootsi kriitika tookord nii: «Margarita Voites pühitses triumfi oma muinasjutuliselt puhta ja pehme, vaimustavalt väljendusrikka koloratuursopraniga.»

Tagasi üles