AJALUGU Meie seast lahkunud Donald Sutherland aitas jutustada Estonia laevahuku loo

Toimetaja: Kultuuritoimetus
Copy
Donald Sutherland
Donald Sutherland Foto: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Eile lahkunud tippnäitlejat Donald Sutherlandi jäädakse mäletama eeskätt filmidest nagu «Näljamängud» ja «JFK», ent tema unustatud filmirollide hulka kuulub ka 2003. aastal valminud «Balti torm», millega toodi esimest korda ekraanile Estonia laevahuku lugu. 

Eesti näitlejatest lõi filmis Sutherlandi kõrval kaasa Rein Oja, kes kehastas Arvo Kallast. Viimase prototüübiks oli Estonia kapten Avo Piht. Episoodilises rollis astus ka üles Saksamaal elav Helje Kaskel, kes töötas võttegrupi juures tõlgina. Kahe Oscari nominent Donald Sutherland kehastas filmis Ameerika ametnikku Lou Aldrynit. «Donald Sutherland esineb, nagu öeldakse, tuntud headuses,» kommenteeris Sutherlandi osatäitmist 2003. aastal Rein Oja.

Peaosades olid Jürgen Prochnow ja Greta Scacchi, filmi lavastas Reuben Leder. Kuigi film linastus enam kui 20 aastat tagasi ka Eesti kinodes, ei saanud see kuigi kiitvaid arvustusi ning on aastatega vajunud unustushõlma, seda enam et mullu ilmus Estonia katastroofist suure-eelarveline minisari «Estonia».

Tagasi üles