AK Lasteraamat, mis tõrjub tõrjutust

Krista Kumberg
, lastekirjanduse uurija
Copy
Illustratsioonid Tuulike Kivestu-Rotella raamatust «Maailma parim sünnipäev».
Illustratsioonid Tuulike Kivestu-Rotella raamatust «Maailma parim sünnipäev». Foto: Catherine Zarip

Kümme aastat tagasi rääkisid vaimsest tervisest heal juhul arstid oma patsientidega omavahel, nüüd on teema üle päeva meedias ja paljudel paraku elutoas. Kahjuks puudutab see ka lapsi. Juba väga varakult põrkavad nad omavahelises suhtluses kokku sõnade ja tegudega, mis teevad kurvaks ja haavavad. Kogetakse kiusamist, narrimist ja tõrjumist. Koguni lasteaias! Sellest kõigest sugeneb lapsesse kurvameelsust, pelglikkust, ärevust, ängi, koguni agressiivsust.

Ebameeldivatest olukordadest tingitud tunnetega tuleb õppida toime tulema. Hea oleks osata näha oma käitumist teise seisukohalt ehk siis edendada empaatiavõimet. TikTok seda ei edenda. Ei edenda ka muu lust ja lõbu, mis ekraani silitades ette rullub. Veelgi hullem, kiusamine on saanud endale uue tööriista ja see osutub vaat et hullemaks, kui et keegi su koolikoti trepikoja katusele viskab...

Abi saab raamatutelt. Apollo ja Rahva Raamatu letid on täis kirevakaanelisi mudilasteraamatuid, ühise nimetajaga «Minu tunded ja kuidas nendega toime tulla». Nendest saaks väikelapse kõrguse virna! Tegelikult on lastekirjandus ajast aega toetanud väikese inimese suureks kasvamist ja plaasterdanud tema hingehaavu, tihtipeale ka vaktsineerinud elus ette tulevate murede vastu. Teinud seda kaude, lugudega, ärgitades lugejat ise mõtlema ja aru saama. Siin ongi üksikisiku, antud juhul kirjaniku võimalus piiskhaaval millegi muutmisele kaasa aidata.

Tagasi üles