Järelehüüe Jaak Lõhmus oli hindamatu Eesti filmi mälu kandja

Kultuuritoimetus
Copy
Jaak Lõhmus
Jaak Lõhmus Foto: BFM

Balti filmi, meedia ja kunstide instituut avaldab sügavat kaastunnet Jaak Lõhmuse perele, sõpradele, kolleegidele ja endistele tudengitele.

Jaak Lõhmus (25.04.1955 - 29.06.2024) oli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi (BFM) juures veel lõppenud õppeaastal Supernova kinos linastuva filmiajaloo programmi kuraator, ta on pidanud filmiajaloo loenguid ning tegutsenud pikka aega filmiajakirjanikuna erinevate kultuuriväljaannete juures. Jaak Lõhmusele on filmivaldkonna töö eest antud mitmeid preemiaid, sh ka Valgetähe V klassi teenetemärk. Film oli tema kirg.

Lõhmus ei olnud hariduse poolest filmieriala inimene, esmalt õppis ta Tartu Kunstikoolis (1970-1973) puidu kunstilist töötlemist ning lõpetas siis Tartu Riilikus Ülikoolis eesti filoloogia eriala. Tema filoloogiline taust andis talle filmitöö jaoks omanäolise tausta ja terava sule. Kolleeg ja endine kursusekaaslane Barbi Pilvre avaldab kurva sündmuse puhul kaastunnet Jaagu perele ning ütleb kursavennale: «Hea kursusekaaslane Tartu Ülikooli eesti filoloogiast, jään meenutama sinu muljetavaldavaid teadmisi Eesti, eriti Tartu kultuurielust, samuti maailma filmist juba siis, kui see oli suur tabu!»

Tagasi üles