KARME SÜÜDISTUSI AINA KOGUNEB Kanye West sai kaela veel ühe kohtuasja (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Kanye West
Kanye West Foto: Consolidated News Photos/Shutterstock

Ei ole enam palju inimesi, kellega skandaalne räppar Kanye West pahuksis ei oleks ning nüüd on sellesse loendisse lisandunud ka Westi endised töötajad ja tööinspektsioons, vahendab The Hollywood Reporter. 

Nimelt kaebasid Yeezy endised töötajad Westi kohtusse, sest väidetavalt ei jälginud Westi ettevõtte seda, et töötingimused oleks korrektsed. Väidetavalt ei maksnud räppar suurele osale Yeezy töötajatele ettenähtud palka ning sundis neid töötama ohtlikes ja ebaseaduslikes tingimustes.

Ka süüdistatakse Westi taaskord rassistliku ja toksilise töökeskkonna loomises ning töötajate kiusamises. 

Kanye Westi ja Milo Yiannopoulost süüdistatakse kohtuasja kohaselt töötajate orjastamises ning sunnitööle sundimises, samuti julmas, ebainimlikus ja alandavas kohtlemises juhtivate töötajate poolt. Peamiselt puudutavad süüdistused meeskonnaliikmeid, kes töötasid rakenduse kallal, millega lootis Kanye West konkureerida Tidaliga. 

Westi ettevõtte Yeezy palgatud arendajad pidid looma YZYVSN voogedastusteenuse rakenduse, mille kaudu plaanis West turundada oma projekti «Vultures». Hagi kohaselt kavatses West rakendust kasutada ka selleks, et vältida Tidalile, Apple Musicule ja teistele striiminguplatvormidele tasude maksmist.

Arendustegevuseks palgatud kaheksa töötajat asusid enda meelest YZYVSN rakenduse kallal tööle, kuid õige pea selgus, et muusikaplatvormi arendamise asemel võeti nad tööle põhimõtteliselt selleks, et Westil ja personaliülemal Yiannopoulosel oleks pidevalt keegi, keda alandada ja kelle suunas rassistlike solvanguid pilduda. 

Hagist nähtub, et töötajaid kiusati korrapäraselt ning kõige pärast, sealhulgas vanuse, soo, rassi, rahvuse ja seksuaalse sättumuse pärast. Lisaks nimetati mitmeid meeskonnaliikmeid orjadeks. 

Aprilli alguses lubati meeskonnale maksta 120 000 dollarit, kui nad rakenduse avaldamiseks valmis seavad, kuid seejärel sunniti neid alla kirjutama lepingule, mis sätestas, et rakendus ei näe kunagi ilmavalgust. Lepingu sõlmimisest keeldumise korral ähvardati töötajaid töösuhte lõpetamisega. Ühtlasi ähvardati maksmata jätta lubatud palk. 

Kohtuasjast nähtub ka, et projekti juurde olid palgatud mitmed alaealised töötajad, kes registreeriti ettevõttesse kui «vabatahtlikud», et hiilida kõrvale alaealiste palkamisega seotud rangematest seadustest ning palga maksmisest.

Selle nädala alguses tuli avalikuks, et USA räppar Kanye West külastas pühapäeval Moskvat, et minna kohaliku moelooja Gosha Rubchinskiy 40. sünnipäeva tähistama.

Alles hiljuti süüdistati räppar Kanye Westi selles, et ta ähvardas Donda akadeemia õpilased puuri panna. Ka süüdistas endine töötaja Westi rassismis ja antisemitismis. Lisaks väideti hagis, et West õhutas töökeskkonnas vihkamist, levitas antisemiitlikke ideid ja valesid, ähvardas LGBTQ+ kogukonda ja lisaks ahistas ta Donda akadeemia õpilasi, ähvardades neid puuri lukustada.

Ka tuli hagist välja, et Westile meeldis avalikult arutleda oma seksuaalelu üle. Hagis kirjeldatati juhtumit, kus Kanye West hakkas ühel kohtumisel töötajate ja õpilastega arutlema selle üle, kuidas ta eelistab valgenahalisi naisi.

Seejärel oli räppar pöördunud kahe koolinoore poole ning nõudnud, et need ajaksid oma pead kiilaks, sest see on kohane vanglale, mida ta plaanib luua, kus lapsed pistetakse puuri.

Märksõnad

Tagasi üles