KUNST IMITEERIB ELU Eesti põllud saavad oma kunstiteosed (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Anatoli Kaigorodov «Sügis» (1930). Tempera paberil. 35.4 cm x 50.9 cm.
Anatoli Kaigorodov «Sügis» (1930). Tempera paberil. 35.4 cm x 50.9 cm. Foto: Eesti Kunstimuuseum / Repro

Põllud katavad umbes neljandikku Eestimaast. See on maa, mis toidab. Maa, mille harimine nõuab tarkust ja visadust, kogemusi ja innovaatilist meelt! Põllumaa tähtsusest annab aimu ka meie kultuur. Kampaania «Kultuuripõld» toob meie kunstiklassikasse kuuluvad põllumaalid tänaste Eestimaa põldude äärde!

Põlismetsade, kivise rannajoone, soode ja rabade kõrval moodustavad just põllud ühe märgilise osa meie maastikust. Pärast kündi on põld must nagu öö, talivili muudab põllu heleroheliseks, rapsipõllud kiiskavad nagu päike ja hilissuvine nisupõld helgib kulda. Ristikuväljad ja päevalilled, põldudel saartena rohetavad kivikangrud ja isegi varahommikune udu — põllul on tuhat nägu ja igaüks neist moodustab osa Eestimaast.

Tuhandenäolist Eestimaa põldu on püüdnud lõuendile jäädvustada kümned ja kümned siinsed kunstnikud. Ja ehkki nii mõneski kohas on maastik saja aastaga tundmatuseni muutunud, oleme valinud seitse teost Eesti maalikunsti klassikast ning paigutanud need seitsmele tänasele Eestimaa põllule, kus võib aimata sarnast vaadet sellele, mida nägid sajandi eest Ants Laikmaa ja Konrad Mägi.

Tutvu lähemalt kõigi kunstiteostega, mis oma koha põldude ääres leiavad ja vaata kaardilt, milliste põldude juures on kunst oma kodu leidnud, Kultuuripõllu kodulehel.

Tagasi üles