Tallinn Colors ajab maitse teravaks

Kultuuritoimetus
Copy
Omar Souleyman
Omar Souleyman Foto: Tallinn Colors

12.–14. juulini Paavli Kultuurivabrikus esmakordselt toimuv maailma kultuure, muusikat ja maitseid ühendav festival Tallinn Colors avalikustas kogu programmi. Sündmusel esinevad Süüria staar Omar Souleyman, Jamaika juurtega Briti jazzi multitalent Cleveland Watkiss, Gambia multiinstrumentalist Sona Jobarteh, Austraalia päritolu poptäht Holiday Sidewinder, Ukraina surfirocki bänd Chillera, Meisterjaan jpt.

Paavli Kultuurivabriku tegevjuhi ja Tallinn Colorsi peakorraldaja Roman Demtšenko sõnul on tegu suve oodatuima sündmusega. «Festivaliga alustades ei osanud me ettegi kujutada, et kaasame nii palju erinevaid osapooli, kes suudavad sellele sedavõrd suure mõõtme ja miljoneid värve lisada,» ütleb ta. «Tuleval nädalal saab Paavlis kogeda nii maailmanimedest muusikute etteasteid kui ka saja aasta vanuse Aserbaidžaani tummfilmi live-soundtracki. Saab näha tulevärki ja maitsta Maroko shishat ning isegi eurojalgpalli fännid ei pea pettuma – vaatame kõik koos neid finaaliväravaid!»

Festivali muusikaprogrammi esinejate nimistusse on lisandunud teiste seas Briti jazzi multitalent Cleveland Watkiss, Austraalia päritolu Eestis resideeruv indiepopi staar Holiday Sidewinder, Ukraina lo-fi surfirocki bänd Chillera ning DJ-d festivali avavast kultuuriministrist Heidy Purgast Funk Embassy ja AfroChilli saadikuteni.

Jamaika juurtega londonlane Cleveland Watkiss on virtuoosne jazzi ja souli vokalist, näitleja ja helilooja, kes on kaastööd teinud nii Ryuichi Sakamoto, Wynton Marsalise, Bob Dylani, Stevie Wonderi, Keith Richardsi kui ka Goldie’ga ning kelle koostatud õppekava järgi kujundatakse ÜK ülikoolides tulevasi maailma tipphääli. Ta on koju viinud kõikvõimalikud parima vokalisti auhinnad ning Briti Impeeriumi liikme aumärgi. Tallinnas teeb ta oma juurtemuusika, reggae ja lovers rocki keskset DJ-seti.

Holiday Sidewinder on Eestis oma uue kodu leidnud Austraalia indie-popi laulja-laulukirjutaja, ja plaadiprodutsent, kes kogus teismelisena tuntust melodramaatilise popi menumändis Bridezilla. Tema laulukirjataja annet on muusikakriitikud hinnanud Serge Gainsbourgi ja esinejasarmi Kylie Minogue’i vääriliseks. Briti staar Sophie Ellis-Bextor on lausa öelnud, et Holiday on poptähe ideaalne kehastus.

Odessast pärit ja hetkel Berliinis resideeruva tüdrukute trio Chillera instrumentaalmuusikas ühinevad väljasalvestuste kollaažid, dub’i rütmide ja surfikitarridega. Anya Brizhata, Polina Matskevich ja Nastya Marikutsa poolt Musta mere kohinast ja Jamaika helivõluri King Tubby pärandist põimitud chill psühhedeelia on viinud neid esinema üle Euroopa ning sulatanud paar aastat tagasi ka Eestis Mägede Hääle festivali publiku meeli.

Varem avalikustatud esinejate seas on nimekaimad Süüria staar Omar Souleyman, Gambia multiinstrumentalist Sona Jobarteh ja kodumaise etnotekno trikster Meisterjaan. Kokku esineb festivalil 18 artisti ja üle 20 DJ enam kui 20 maalt Kolumbiast Süüriani, Ukrainast Pakistanini ja Aserbaidžaanist Austraaliani.

Lisaks muusikale leiab festivalilt filmi-, etendus- ja installatsioonikunsti programme, minitsirkuse, tulešõu, erinevate rahvaste tantsukavasid, sissevaateid nomaadikultuuri ja komöödiatetri poeesiasse ning kõiki ühendava globaalse karaoke. Kõigile huvilistele on avatud ka maailma maitsete toidutänav ning festivali finaalis toimub kirbuturg, kus saab osta meeneid, raamatuid ja palju muud kogu maailmast.

Filmiprogrammis linastuvad muuhulgas Mehhiko režissööri Michael Ramose spordidokk «'Los Exóticos» ning Nõukogude Aserbaidžaani tummfilmidraamale «Bismillah» (1925) loob sünkroonis helipildi muusik ja multimeediakunsnik Ilkin Huzeynov.

Spetsiaalselt Tallinn Colors tarbeks valmivate kunstinstallatsioone autoriteks on Eestis resideeruvad kunstnikud Viktor Kudryashov ja Carlos Lesmes. inglane Mark Walker ja kolumblane Sebastian Lopez.

Festivali algataja ja kuraator Mark Dieler, kes on vedanud kultuuriasutusi ja -üritusi Zanzibarist Liepajani, kommenteerib: «Kaasasime Eestisse kogu ilmast kolinud inimesed, et anda neile väjund oma kultuuri – muusikast maitseteni ja tantsust kujutava kunstini – tutvustamiseks. Usun, et see festival saab olema otsekui kultuuride potluck, kus kõik on jagamiseks, vahetamiseks, üheskoos nautimiseks ja uute kultuurimaitsete loomiseks. Ülimalt uhked oleme muidugi selle üle, et meil esinevad ka tõeliselt suured nimed, kelle muusika on ühendanud sadu tuhandeid inimesi üle maailma.»

Tallinn Colors festivalipassid hinnaga 39-49 eurot ja päevapiletid hinnaga 25 eurot on müügil Fientas.

Maailmaköögi toiduala toitlustajad on GOBI, Olori Afrikitchen, The Moroccan Cultural Society NGO, M&M Bakes and More, Don Julio Tequila Bar, Mahraba Kitchen, Jamaican Jerk Chicken, Köömen, Ilkin’s Vegan Uzbek Plov, SUVILA Pizza, Secret Mexican Society, Indian Home Kitchen jm.

Programmi ülevaade

Reede, 12. juuli kl 18–05

Live: Sona Jobarteh (GM), Meisterjaan (EE), Timuti8 (Todo el Mundo), Bel Tempo (LV), Afrodelic (LT/ML/FR), Machinne (CO)

DJ: Heidy Purga, Funk Embassy, Arina Singh (IR), ,Acid Grooves (GE), MABE (VZ), CT Venom

Lisaks lühifilmide programm, kunstinstallatsioonid, tulešõu, toiduala, turg, näitus

Laupäev, 13. juuli kl 14–05

Live: Omar Souleyman (SY), Holiday Sidewinder (AU), Ashraf Sharif Khan & Viktor Marek (PK/DE), Chillera (UA), GÖK2 (TR), Ilkin Huseynov (AZ)

DJ: Cleveland Watkiss (UK), Afrochill (TZ/NG), Macondo, LA:BRIGHLI (MA/EE), Top Hun (AU/EE), Molt Barket, Undercurry (IN)

Lisaks idamaine tantsuetendus, globaalkaraoke, Maroko shisha, Sri Lanka tee

Pühapäev, 13. juuki kl 12–03

Kirrbuturg, potluck (oma toidu jagamine), tegevused lastele

Live: The Wet Cigarettes (LV), Grēcīgie Partizāni (LV), Misha The Beast (IT), George Lazariashvili (GE)

DJ: Madis Nestor, Maailmamustrid: Smaddy & Daysleeper, Pirata Boing (UY), Luka Chargeishvili (GE)

Lisaks kirbuturg, filmiprogramm, kõne- ja luulekava, Maroko ja Mehhiko rahvatants, tegevused lastele, Aime the Theatrical Poet’i komöödiateatri luulekava, minitsirkus, tänavakunsti etendused, jalgpalli EM-finaalturniiri ühisvaatamine

Tagasi üles