AK Andres Mustonen: terve maailm on toitnud Gazasse tunnelite ehitamist (1)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Iisrael pole tavaline maa, sinna lähevad vaimse huviga inimesed: juudid palvetamas Jeruusalemmas nutumüüri ääres. Nutumüür on kuningas Saalomoni templi vare, tugimüür, mille roomlased jätsid järele Teisest Templist. Templi purustamise järel pidid juudid lahkuma oma maalt. Müürikivide vahele saab jätta palvesoovi.
Iisrael pole tavaline maa, sinna lähevad vaimse huviga inimesed: juudid palvetamas Jeruusalemmas nutumüüri ääres. Nutumüür on kuningas Saalomoni templi vare, tugimüür, mille roomlased jätsid järele Teisest Templist. Templi purustamise järel pidid juudid lahkuma oma maalt. Müürikivide vahele saab jätta palvesoovi. Foto: Toomas Huik

Viimastel aastatel sageli Iisraelis kontserte andmas käinud Andres Mustonen tõdeb, et maailm näeb Gazast enamasti pilte, kuidas inimesed on näljas, talvel külmas ja kõik on lõhutud, kuid näitamata jäetakse kõik see, mis ei kujuta verd ja pisaraid – alates mere äärde ehitatud luksushotellidest ning lõpetades paljude rikaste inimestega.

Kui on mõni riik, kus dirigent ja viiuldaja Andres Mustonen on sage külaline, ning seda suurima heameelega, on see Iisrael – riik, mis asub tema sõnul justkui maailma vibreerival tuiksoonel; riik, mis on mullu 7. oktoobrist sõjas Gaza sektorit valitseva Hamasiga, mida Euroopa Liit ja USA peavad terroriorganisatsiooniks.

Kümme aastat tagasi laiendas Mustonen seni Eestis toimunud rahvusvahelise barokkmuusika festivali MustonenFest ka Iisraeli, kus see toimus tänavu veebruaris ja märtsis juba üheteistkümnendat korda. Omanimelise festivali Iisraeli viimist põhjendas ta tollal nii: «Olen selle maa filosoofia ja vaimsusega olnud seotud hästi pikka aega. Viimastel aastatel on kontakt muutunud väga tihedaks.» Ja on sellisena püsinud siiani: ta viibis Tel Avivis siis, kui puhkes käimasolev sõda, andis seal viimati kontserte tänavu mais ning sõidab sinna uuesti sel kuul.

Tagasi üles