skandalistika osakond Etenduselt pääses elusana vaid 10 publikuliiget!

Shrink
Shrink Foto: Kalev Lilleorg

Skandalistika osakond võtab vaatluse alla Baltoscandali teatrifestivali kahel viimasel päeval nähtu. Laupäeval oli meie programmis Eesti-Sloveenia koostöölavastus «Fun Fact», lisaks film, installatsioon ja raamatuesitlus. Pühapäeval vaatasime lavastusi «Materia», «Farm Fatale» ning «The Silence of the Sirens».

Laupäev algas kuraator ja teatrikriitik Florian Malzacheri raamatu «Political Theatre Today» (2020/23) esitlusega. Malzacheriga vestlesid Jan Teevet ja Oliver Issak Kohtumiste ja Mitte-Kohtumiste Instituudist. Küsimusi ja mõtteid oli rohkem kui aega, sest poliitilise teatri üle kollektiivselt arutlemiseks väga tihti võimalust ei teki.

Teose keskne idee võiks kokkuvõetuna olla ehk järgmine: millist osalust soovime me ühiskonnas, millist teatris, ning kas ja kuidas neid omavahel siduda? Kas tegeleme poliitilise teatriga n-ö harjumusest, ühiskondlikult aktiivne näimiseks («keeping busy», nagu ütles Malzacher), või tahame luua päriselt sotsiaalset muutust? Kas poliitilises loomingus domineerib kunstniku- või kodanikumina? Milline näeks välja avalikult paremkonservatiivse teatri repertuaar?

Tagasi üles